Най-доброто от транс киното

От началото на 21 в. историите в киното, които разказват живота и емоциите на транс хората, постепенно се увеличават. Разбира се, това носи със себе си по-голяма видимост за транс общността, но крие и немалко рискове – от опростяване и опошляване на транс опита, принизяването му до една генерична картина, имаща за цел само да буди съжаление и да вади лесни сълзи от очите и сърцата на цисхет публиката. Така тези популярни продукции (като „Трансамерика“ и „Момичето от Дания“ например) вместо да проблематизират и представят многопластово една витална част от ЛГБТИ общността, всъщност продължават и затвърждават стереотипизираното гледане (и в буквален, и в преносен смисъл) на транс хората и техния вътрешен свят.

И все пак има ли транс филми и телевизионни сериали, които излизат от тези клишета и дори се опитват да ги счупят, и кои? Обърнахме се към една от най-изявените представителки и активисти на транс общността в България Лайла Аградо с молба да ни даде своята селекция от качествено транс кино и телевизия. И ето какво получихме. Приятно гледане!

 
L’N’Q: House & Disco
 

Игрални филми

Tangerine / Мандарина (2015)

Una mujer fantastica / Една фантастична жена (2017)

The Skin I Live In / Кожата, в която живея (2011)

The Crying Game / Играчка-плачка (1992)

Todo sobre mi madre / Всичко за майка ми (1999)

Breakfast on Pluto / Закуска на Плутон (2005)

Beautiful Boxer / Красивият боксьор (2004)

Hedwig and The Angry Inch (2001)

Ma vie en rose (1997)

Soldier’s Girl / Войнишко момиче (2003)

 

Телевизионни сериали

Butterfly / Пеперуда (2018)

https://www.youtube.com/watch?v=4B8PiDbXR0M

I Am Jazz / Аз съм Джаз (2015)

Her Story / Нейната история (2016)

Boy Meets Girl / Момче среща момиче (2015)

Транс киното е във фокуса на майската среща на кино клуба Big Gay Film Club на Фондация GLAS. В рамките на новото издание на месечната инициатива, което ще се проведе на 26 май (неделя) в Rainbow Hub (ул. „Любен Каравелов“ 24, София), ще бъдат представени два филма на транс тематика – френският „Мъжкарана“ (2011) и „Една фантастична жена“ (2017) на чилийския режисьор Себастиан Лелио. „Мъжкарана“ ще започне в 18:30 ч., а „Една фантастична жена“ – в 20:30 ч. Вход свбоден. Повече информация за клуба и месечните му събирания може да намерите във Facebook групата му.