5 филма, които трябва да гледате след „Греховно“

Новият британски сериал „Греховно“, който разказва за СПИН епидемията през 80-те години на 20-ти век събуди интереса на много хора по темата. Продукцията на Ръсел Дейвис покри много важни теми, като конспиративните теории за произхода на вируса, стигмата около ХИВ и хомосексуалността, страхът от тестването и връзките между хората по време на тези трудни времена. Ние от PROUD.bg ви препоръчваме още пет филма, които добре покриват темата за вируса ХИВ и СПИН епидемията.

And the Band Played On (1993):

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„And The Band Played On“ (необяснимо преведен в България като „Вируси“) е телевизионна адаптация на книгата със същото заглавие на журналиста Ренди Шилтс, която продължава да бъде бестселър и до днес. Сюжетът документира откриването на болестта, известна като СПИН. Сред най-запомнящите думи от филма, които добре резюмират първите години на епидемията са: „Гей медиите го наричаха гей пневмония или гей рак, а хетеро медиите дори не го споменаваха.“

How to Survive a Plague (2012):

Документалният филм „How to Survive a Plague“ разказва историята на активистките организации ACT UP и TAG, които са изключително важни за СПИН активизма през 80-те години. В режисьорския си дебют Дейвид Франс подбира кадри от над 700 часа архивни записи, включително телевизионни репортажи, интервюта, демонстрации и протести, срещи и конференции на членовете на ACT UP. Във филмът също така ще видите кадри от демонстрацията в катедралата St Patrick през 1989 година, която е вдъхновение за една от най-емблематичните сцени в сериала „Pose“ на Райън Мърфи.

The Normal Heart (2014):

„The Normal Heart“ проследява СПИН епидемията в Ню Йорк между 1981 и 1984 година. Райън Мърфи и Лари Крамър обединяват сили, за да адаптират важната пиеса на Лари, която за първи път бива представена през 80-те години и резултатът е впечатляващ. Звездният актьорски състав включва Марк Ръфало, Мат Бомър, Тейлър Кич, Джим Парсънс, Джулия Робъртс и Джонатан Гроф.

Parting Glances (1986):

„Parting Glances“ е забравена гей класика, която се фокусира върху силата на приятелството и любовта в най-трудните моменти от живота. Сюжетът се върти около Майкъл и Робърт, който са партньори, и бишвата любов на Майкъл – Ник, който умира от СПИН. Героична, романтична и на моменти дори смешна, историята залага на автентична емоция, а не на изкуствена сантименталност. Режисьорът Бил Шеруд умира от СПИН през 1990 година и така и не успява да направи друг филм.

BPM (Beats per Minute) (2017):

Този филм, получил признание от десетки световни кино фестивали, разказва за СПИН активизма на ACT UP във Франция през 90-те години. Режисьорът Робин Кампило и сценаристът Филип Манжо базират сценария на филма върху собствения си опит като част от френския отдел на прочутата организация. Лентата разказва красиво и точно за епохата, в която хората умират, защото правителствата се смятат, че този вирус е наказание за гей хората.