Медиен регулатор в Русия разследва Duolingo за „ЛГБТ пропаганда“

Медийният регулатор в Русия започна разследване на приложението за изучаване на езици Duolingo заради предполагаемо разпространение на „ЛГБТ пропаганда„.

Роскомнадзор (РКН), държавна агенция, която следи и цензурира средствата за масова информация в Русия, разследва Duolingo за възможно „разпространение на информация, която пропагандира ЛГБТ начин на живот„. Разследването идва само няколко месеца след като Върховният съд на Русия обяви „ЛГБТ движението“ за екстремистко.

 
L’N’Q: House & Disco
 

В продължение на години Русия атакува правата на куиър хората с редица анти-ЛГБТ закони – от цензурирането на така наречената от Русия „ЛГБТ пропаганда“ през 2013 г. до забраната на процедури за утвърждаване на пола през 2023 г. Сега най-новата мишена на строгите анти-ЛГБТ закони на Русия е популярното приложение за изучаване на над 40 езика, използвано от повече от 60 милиона потребители по света – Duolingo.

Започнало е разследване срещу Duolingo, след като „правозащитната“ група Радетел е подала жалба в РКН. Организацията е базирана в Новосибирск в централна Русия и има мисия да защитава „обществения морал, културата и традиционните ценности„. Радетел твърди, че на децата не трябва да се позволява да използват Duolingo, след като са открили упражнения в приложението, които открито обсъждат ЛГБТИ+ теми.

В публикация на страницата си в Telegram, споделена от „Новая газета„, Радетел споделя два скрийншота на упражнения на Duolingo по английски език – в единия се споменава думата „лесбийка„, а в другия – думата „гей„.

На официалния си уебсайт Duolingo отбелязва включването на ЛГБТИ+ герои и истории в уроците си. Освен че въвежда трима куиър герои на Duolingo, приложението от самото начало включва „ежедневни изображения от живота на гей хората“.