Медиен регулатор в Русия разследва Duolingo за „ЛГБТ пропаганда“

Медийният регулатор в Русия започна разследване на приложението за изучаване на езици Duolingo заради предполагаемо разпространение на „ЛГБТ пропаганда„.

Роскомнадзор (РКН), държавна агенция, която следи и цензурира средствата за масова информация в Русия, разследва Duolingo за възможно „разпространение на информация, която пропагандира ЛГБТ начин на живот„. Разследването идва само няколко месеца след като Върховният съд на Русия обяви „ЛГБТ движението“ за екстремистко.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В продължение на години Русия атакува правата на куиър хората с редица анти-ЛГБТ закони – от цензурирането на така наречената от Русия „ЛГБТ пропаганда“ през 2013 г. до забраната на процедури за утвърждаване на пола през 2023 г. Сега най-новата мишена на строгите анти-ЛГБТ закони на Русия е популярното приложение за изучаване на над 40 езика, използвано от повече от 60 милиона потребители по света – Duolingo.

Започнало е разследване срещу Duolingo, след като „правозащитната“ група Радетел е подала жалба в РКН. Организацията е базирана в Новосибирск в централна Русия и има мисия да защитава „обществения морал, културата и традиционните ценности„. Радетел твърди, че на децата не трябва да се позволява да използват Duolingo, след като са открили упражнения в приложението, които открито обсъждат ЛГБТИ+ теми.

В публикация на страницата си в Telegram, споделена от „Новая газета„, Радетел споделя два скрийншота на упражнения на Duolingo по английски език – в единия се споменава думата „лесбийка„, а в другия – думата „гей„.

На официалния си уебсайт Duolingo отбелязва включването на ЛГБТИ+ герои и истории в уроците си. Освен че въвежда трима куиър герои на Duolingo, приложението от самото начало включва „ежедневни изображения от живота на гей хората“.