Личният разказ на нападнатото след Grindr среща момче

Поредно престъпление от омраза в София.

Близо от месец си пишем с този профил в Grindr. Не беше постоянна комуникация, само когато се засечем на линия. Профила беше доста празен – име и снимка. Говорили сме си да се виждаме, но не бяхме инициирали среща до въпросната нощ. Рано сутринта в четвъртък го поканих в моя апартамент. Не бяхме говорили за тройки, четворки и като цяло не очаквах да видя повече от един човек.

Около два сутринта той ми писа, че е пред блока и аз слязох да го посрещна. Целия беше в тъмни дрехи и ми се стори доста по-висок от колкото очаквах. След като му го казах, той се подсмихна и влезе, а след него нахлуха още две момчета. Попитах „Какво се случва тук?“ веднага след което втория ме удари и аз паднах на земята, целия разкървавен.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Започнах да крещя за помощ, при което единият от нападателите ми каза „Какво викаш, бе, педераст, на земята ти е мястото!“, докато друг се наведе и ми взе телефона. Разбягаха се в три различни посоки, бях зашеметен, исках да ги подгоня, за да си взема телефона, но нито знаех в кого е, нито бях в кондиция за това.“ това разказва М, който беше нападнат пред собствения си дом миналия четвъртък.

Какво беше първото нещо, което направи след нападението?

След като не успях да намеря начин да се свържа онлайн с полицията, писах на приятелка, че имам нужда от помощ и тръгнах към най-близкото РПУ. Там ми казаха, че не могат да приемат жалбата преди да си изкарам медицинско.

След като ме прегледаха в Пирогов, приятелката, на която бях писал, ме върна вкъщи. Преди да отида в полицията отново на следващата сутрин се оказа, че с документът от прегледа трябва да мина през Клиниката по съдебна медицина, където да ми издадат необходимите документи. След като си взех медицинско, отидох с него и документите за телефона отново в полицията, където чаках с часове, защото ми казаха, че трябва да ме разпитат специалисти по подобен тип престъпления.

Как се държаха с теб в полицията?

Този, който снемаше показанията беше адекватен, изслушваше ме, задаваше много въпроси, няколко пъти ме попита дали мога да ги разпозная.

Какво се случва с разследването до момента?

Ходих няколко пъти в полицията, направихме и разпознаване на нападателите по фотоалбум.

Свърза ли се с теб друга жертва на извършителите?

Да, след като написах поста във Facebook, с мен се свърза момче, което е било нападнато в собствения си апартамент от същите хора. Срещата отново е инициирана през Grindr. Доколкото разбрах след нападението той се е свързал с полицията, задържали са ги, но са били непълнолетни и са ги пуснали.

Какво би казал на хората от общността?

Първо искам да благодаря за цялата подкрепа, която получавам от всички, които ми писаха след като са видели поста ми и на организациите, които ми предложиха подкрепа.

Бих искал да нормализираме да се виждаме на по-оживени места или поне на камера. Последните дни разбирам, че моята ситуация не е изолиран случай и много ми се иска да не жертваме сигурността си за анонимни срещи по тъмно.

Какво очакваш да се случи сега?

Очаквам нападателите да си получат заслуженото, а аз да си получа телефона обратно.

Ако и вие сте жертва на престъпление от омраза, подайте сигнал на платформата wearetolerant.com, а за спешна психологическа помощ и подкрепа може да се обърнете към Кабинет „Дъга“ – общата инициатива на фондация GLAS и kabinet.bg