Кино клубът на Фондация GLAS ще гледа и обсъжда “В легло с Мадона” през октомври

Настоящият октомври се очертава да бъде месецът на Мадона. След успешната премиера на голям екран на Strike a Pose, кино клубът Big Gay Film Club на Фондация GLAS ще излъчи “В легло с Мадона” в рамките на своята октомврийска среща. Документалната творба, заснета от американския режисьор от арменски произход Алек Кешишиян, проследява живота на поп иконата Мадона по време на нейното световно турне Blond Ambition през 1990 г.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Филмът е представен за първи път извън конкурсната програма на Филмовия фестивал в Кан през 1991 г. Посрещнат положително и от критиците, и от публиката, той носи приходи от близо 30 млн. долара, превръщайки се в най-касовия документален филм за всички времена, титла, която държи до 2002 г., когато бива изместен от Bowling for Columbine на Майкъл Мур. В Щатите лентата се разпространява с алтернативното заглавие „Истината или се осмеляваш“ (Truth or Dare).

“В легло с Мадона” прониква в някои от най-интимните и до онзи момент неразкрити измерения на славата и личността на Мадона. Лентата я обрисува като изключително амбициозна, взискателна, пряма, силно сексуална и високо интелигентна. Показва също и близките отношения, които тя изгражда с екипа и танцьорите от турнето, някои от които вече са станали знаменитости, благодарение на участието им във видеоклипа към хитовото й парче Vogue от 1990 г.

Представена е и по-нежната страна на поп дивата – закрилническия, почти майчински инстинкт, който тя има към сътрудниците си, откритостта й по темата за ХИВ и застъпничеството й за равноправието на ЛГБТ хората. Целият филм е заснет в елегантно черно-бяло с изключение на изпълненията й на живо от сцената на турнето, които са пълноцветни. “В легло с Мадона” е известен и с поредицата камео появявания на попкултурни и кино величия като Ал Пачино, Оливия Нютън-Джон, Антонио Бандерас, Кевин Костнър и Уорън Бейти, с когото Мадона е във връзка по онова време.

Известен факт е, че на 21 януари 1992 г. трима от танцьорите в Blond Ambition – Оливър, Кевин и Габриел завеждат дело срещу Мадона. Те я обвиняват в нарушаване на личното им пространство по време на снимките на “В легло с Мадона”, измама, невярно представяне и изкривяване на фактите, както и в нанасяне на емоционална травма чрез показването на личния им живот в документалния филм. През октомври 1994 г. обвинението е оттеглено и двете страни постигат извънсъдебно споразумение.

Изборът на “В легло с Мадона” от страна на организаторите на клуба идва като продължение на прожекцията на документалния филм Strike a Pose, която се проведе на 4 октомври в Дом на киното в рамките на тазгодишното издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs. “В легло с Мадона” е своеобразен прикуел на събитията, представени в Strike a Pose, който проследява настоящето на шестима от танцьорите на Мадона, взели участие в турнето й Blond Ambition.

Прожекцията на “В легло с Мадона” ще се проведе на 25 октомври (четвъртък), от 19:00 ч., в общностния ЛГБТИ център Rainbow Hub в София. Филмът е на английски с български субтитри. След него ще има дискусия. За повече настроение, вдъхновение и по желание, разбира се, всички зрители са поканени да дойдат, облечени в пижами или по-дръзко будоарно облекло. Входът е свободен, но е необходима предварителна регистрация във Facebook групата на кино клуба поради ограничения брой на местата.