PROUD.bg Interview: Kaloo и Борис за предстоящото „Loud’N’Queer“ парти

На 1 февруари от 23:00 в клуб Micro (ул. Кърниградска 19) ще се проведе първото куиър нощно парти „Loud’N’Queer“. За концепцията на събитието, нуждата от себеизразяване сред ЛГБТ+ хората и алтернативната нощна сцена поговорихме с ‘виновниците’ за предстоящото събитие – Калоян а.к.а. Kaloo и Борис.

Здравейте! Може ли да се представите пред читателите, които все още не ви познават?

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Калоян: Aз съм Калоян а.к.а. Kaloo – music lover, DJ, мултидисцилинарен графичен дизайнер, илюстратор и 3D артист от известно време.

Борис: Аз съм Борис, “гаджето на диджея”, човекът в сянка. Човекът, който движи всички онези неща, за които никой не се запитва как се случват, но които все някой трябва да върши, за да се случват. Аз съм и човекът, който претворява мислите на диджея в четими текстове на страниците на bassline.bg На професионално равнище правя уебсайтове, а в портфолиото ми освен bassline.bg, с който се гордея изключително много, влизат още сайтовете на националната класация за българска поп и рок музика – БНР Топ 20 и proud.bg

Калоян: Много често хората ни възприемат като едно и автоматично предполагат, че Борис също е DJ. Това може и да се случи някой ден, но засега той е моят фен номер 1, партньор в живота и човек, на когото разчитам за много неща.

Как се роди идеята за новия ви проект Loud’N’Queer?

Калоян: Loud’N’Queer не е проект, а идентичност. Вече почти две години, организираме гей и куиър денс партита в Tell Me. Не сме тръгвали с нагласата да го правим с някаква претенциозна идея да променяме нощният живот на София и други мегаломански идеи. Като DJ и гей човек, не се чувствах ок с това, че ако искам да слушам качествени хаус и техно в София трябва да ходя по стрейт партита. Не ми харесва, и че ако искам да отида на гей вечер трябва да търпя Circuit музика, ремикси на Шитни и Бритни и маанета. Исках в София да има гей вечер, в която хора като мен да се чувстват на мястото си. Всички ми казваха “Ама то няма такива гей хора в България”. Е, не сме Берлин, но се оказа, че има такива хора и те идват на нашите партита. Сега, когато имаме възможност да направим нещо в клуб като Micro, просто беше време да дефинираме ясна идентичност и послание – дансинга е мястото, където никой не може да ни shame-ва, за това което сме. Дансинга е мястото където сме заедно и свободни! Loud’N’Queer е въплащение на тъкмо тези идеи и ценности.

Какво мечтаете да постигнете с него?

Калоян: Не ни е за цел да превъзпитаваме хората или да се харесаме на всички, а просто да предложим алтернатива. Който държи на маанета и Мадона очевидно не ни е таргет. I don’t judge – все пак всеки има право да се забавлява както иска. Но ако тази година спечелим 20 еднакомислещи човека, следващата още толкова и т.н., рано или късно ще се получи общност от хора със споделени интереси. Неща като култура и общност не се случват от днес за утре.

Борис: В социална посока искаме да постигнем това, което винаги сме искали да постигнем с всичките ни подобни начинания – да накараме ЛГБТ хората да се чувстват приети и горди от това, което са. Да се отпуснат и да бъдат себе си, да могат свободно да се себеизразяват. В музикална и културна посока искаме да върнем диско и хаус музиката на куиър хората, от които всъщност са произлезли тези стилове още през 70-те и 80-те години на миналия век.

Калоян: Да, определено ЛГБТ хората имат нужда от малко повече pride. Аз си казах: „Fuck it! Аз съм открит гей, пускам музика и не ме срам да се асоциирам с нищо гей. Време е да съчетая нещата.“ Дискретността е като девствеността – колкото по-рано се отървеш от нея, толкова по-добре. На нашите партита обикновено има дрескод – sport & fetish. 90% от присъстващите нямат смелостта да се издокарат малко по-предизвикателно, но има хора които го правят и мога да им кажа само браво. Аз пускам гол до кръста понякога – смятам го за sellout и отклоняване на вниманието от музиката, но виждам че публиката има нужда от пример, за да го последва и да се отпусне. It’s a gay thing.

DJ Kaloo

На каква музика ще се наслаждават присъстващите на Loud’N’Queer партитата?

Калоян: Музикалната ни политика винаги е била, диско, хаус и техно. Напоследък по-малко техно – обичам техно, но в момента има пренасищане и едновременно тотално неразбиране какво точно е техно. Колкото до хауса и диското – тези стилове са се слушали първо в гей клубовете в Америка, съществуват от вече 30-40 години. На фона на това, че има невероятно яка оригинална хаус и диско музика е обидно тъпо да се пускат лигави ремикси на поп диви, които само ни правят да изглеждаме стереотипни отстрани. Аз лично се чувствам грешно репрезентиран и понякога глуповато на такова парти. Както казах вече, не се опитвам да се харесам на всички, така че музикалните рикуести са unacceptable. Знам, че повечето гейове знаят 5 неща на кръст и държат да си ги получат, но е време да се опитат да се научат на нови.

Борис: Аз лично, обожавам хаус и диско и особено култови осемдесетарски и деветдесетарски класики, така че на нашите партита определено се чувствам в свои води. Междудругото, не веднъж съм казвал, че Калоян е любимият ми DJ и това пренасочване към точно тези конкретни стилове, които направи в последните години, безспорно ме прави супер щастлив.

Disco Manga & Moustache Love

Както всички научихме, събитията ще се случват в клуб Micro (ул. Кърниградска 19). Смятате ли, че новата локация ще повлияе на атмосферата, характера на публиката и настроението и как?

Борис: Силно се надяваме да повлияе положително. Музиката на нашите партита принципно е предназначена за дансинга на тъмен клуб и всяка близост до обстановката на клубовете, от които произлиза house музиката е търсена и добре дошла. Тук може би е момента да споменем и дрес кода за партито, който е 80’s и 90’s street wear & camp, чиято идея е да повлияе директно върху вайба и атмосферата на събитието.

Калоян: Много се радвам, че Micro ни гласуваха доверие да осъществим първото открито гей парти в клуба. Дефакто гей парти там се случи на Хелоуин миналата година, но никъде локацията му не беше комуникарана като клуб Micro, а като „легендарното място“ или иначе казано бившият гей клуб ID. За мен ID никога не е бил легендарен по какъвто и да е начин, а заведение което експлоатираше и затвърждаваше гей стереотипи. Сега от Micro са разкарали всичко излишно – разбирай масите на дансинга – дансинга е голям и приветлив и има чудна Funktion One саунд система – всичко нужно от един клуб за една добра клубна вечер.

Борис: Освен това, ще имаме възможност да предложим две зали – главната, където ще звучи хаус музика и disco floor в Micro In-Store, където Moustache Love ще покаже целия спектър на диското, включително и запазената му марка от български диско класики.

House of Vagrancy & Shibumi Vagrancy

В първото Loud’N’Queer парти ще вземат участие някои от най-интересните лица на българската куиър и драг сцена. Може ли да ги представите пред читателите на PROUD.bg?

Борис: В първото Loud’N’Queer парти участие ще вземат пионерите на воугинга в България – House of Vagrancy под ръководството на Миряна Ташкова a.k.a. Bumblepig Vagrancy, заедно с може би най-добрата ни воугърка Искра Даскалова a.k.a. Shibumi Vagrancy. Към тях ще се присъедини и специалният им гост Александра Тальокова a.k.a. Texas Alexa от виенската House of ViVi. Специален драг пърформанс ще представят основателките на House of Divastation – Катрин Бардак и Моника Лока, които ще бъдат и хостеси на нашето парти. Moustache Love ще пуска диско в предверието на клуба, което е обособено като бар и фукционира и като магазин за плочи, а в главната зала ще слушаме Kaloo и иконата на нощна София Даниела Арнаут в последното й творческо амплоа като DJane Disco Manga. Всички пърформанси ще бъдат представени и от нашето MC – the fabulous V for Miss Velma.

Какво ви мотивира да работите съвместно с тях?

Борис: Винаги съм смятал, че драг кралиците са основата на всяко добро гей и куиър парти в смисъла на това, че самото им присъствие автоматично задава цвят, настроение и вайб. Честно казано до скоро смятах, че драг сцената в България е безвъзвратно погубена със затварянето на клубове като Спартакус в София и Калигула в Пловдив. За щастие, баловете организирани от фондация ГЛАС върнаха светлините на прожекторите върху тях и ни дадоха възможност да се запознаем с новите лица на тази култура. Баловете осветлиха и воугърите, на които искрено се възхищавам и смятам, че всички те заслужават по-голяма видимост и място в нощния живот на София, като преносители на една култура, която обединява всички ценности на куиър хората и музиката, която се опитваме да наложим – PLUR (Peace, Love, Unity, Respect). В тази връзка, Даниела Арнаут за мен винаги е била олицетворение на всички тези неща, тъй като това са нещата, които съм изпитвал всеки път когато тя е била на сцената в годините назад и винаги съм знаел, че тя трябва да бъде част от всичко това, с което се занимаваме по един или друг начин и с което й да е от артистичните й превъплащения. И ето, че този момент настъпи. Основното ми желание е всички тези интересни и шарени хора да бъдат събрани заедно, защото имат какво да покажат и да дадат не само на ЛГБТ общността, но и въобще на клубната култура в България.

Калоян: Трите бала, които се случиха в София през последната година демонстрираха истински realness. Аз бях DJ на второто издание и го направих безвъзмездно защото почувствах, че това е нещо градивно. В публиката и участниците видях страхотни хора – такива, които очевидно не са повлияни от полу-ориенталското географско положение и те предизвикват да разшириш разбиранията си. За мен лично това е правилната репрезентация на драг културата, а не евтини реалити формати, Netflix-Disney style напъни за фемили френдли сериали и чалга липсинк.

House of Divastation

Как си представяте бъдещето на софийската клубна сцена?

Борис: Като цяло съм оптимистично настроен. Още през 2017 когато се спука балона на комерсиалната EDM музика, в една статия, която написах за bassline.bg предрекох, че house музиката ще се върне в тъмните клубове и мазета и това е нещото, което се случва в последните няколко години в световен мащаб. Посоката, в която работим, а именно връщането на куиър хората в центъра на дансинга, постепенно дава резултат и силно се надявам, че бъдещето на софийската клубна сцена е нейното минало, когато дансингите на големите нощни клубове бяха поле за изява и себеизразяване на всякакви цветни характери и хора.

Калоян: Като хора които списват сайт за електронна музика можем да кажем, че тренда е да се обръща внимание на гей корените на електронната музика в глобален мащаб. Това естествено доведе и до новоизлюпен интрес към куиър хората като желана аудитория. Това е супер, но тук е момента да вмъкна, че ние не сме някакви фантастични еднорози, нито дъгата струи от нас, нито пък сме някакъв цирк на колела, който ще ги забавлява. Ако клубовете и промоутърите желаят да привличат такава аудитория, ще трябва да са доста по-смели и най-вече да се постараят да ни разберат. Иначе е обидно и глупаво.

Loud’N’Queer | LGBT Club Night ще се проведе на 1-ви февруари 2020 в клуб Micro (ул. Кърниградска 19). Началото е в 23:00 часа. Дрес кода е 80’s & 90’s street wear & camp. Повече информация, можете да откриете в официалното Facebook събитие.

Повече от Борис и Калоян можете да видите в техните Instagram профили – Borise Be и Kaloo_83.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от @kaloo_83 на