Протест в солидарност с пострадалите в Rainbow Hub тази сряда

Нападението срещу ЛГБТИ общностния център „Рейнбоу Хъб“ беше не просто вандалски акт, а фашистка атака срещу правото ни да съществуваме. Докато делото срещу Расате върви, ви каним заедно да покажем своята солидарност с пострадалите в общностния ни център, където изключително важен човек за нашата общност не само получи юмрук в лицето преди няколко месеца, но от тогава продължава неспирно да се бори за всички нас. Тя застава с лицето си всеки ден по телевизията, на улицата и в съда не заради себе си, а за да няма повече случки като тази в края на октомври. 

С този призив ЛГБТ общността в България излиза за пореден път на протест за справедливост. „Не е хулиганство, а престъпление от омраза!“ ще се състои тази сряда, 30-ти март от 14:00ч. пред Съдебната палата.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Датата и часа не са случайни – докато тече протеста, Глория Филипова, активист от фондация Билитис и жертва на физическо посегателство от страна на Расате ще бъде в съдебната зала за нейното изслушване. „Време е и ние да застанем до нея тази сряда, на 30-ти март, от 14:00ч. пред Съдебната палата! Докато тече изслушването на делото в съдебната зала, ние ще стоим отпред и ще бъдем нейна опора и подкрепа!“ призовават инициаторите на протеста.

Целта на протеста, освен да окаже подкрепа на Глория, е да се покаже общественото противопоставяне срещу деянието на Расате и хората като него. „Това е не просто хулиганство, а престъпление от омраза срещу ЛГБТИ+ общността.“

Това се случва на фона на факта, че България систематично отказва да промени националното си законодателство със стандартите на ЕС в областта на правосъдието. ЛГБТИ+ хората в България имат нужда от защита, адекватна и пропорционална на специфичното насилие, което преживяват, заради идентичността си. Именно затова протестиращите ще настояват за:

  • Настояваме за промени в НК, които да включват престъпления от хомофобски и трансфобски подбуди!
  • Настояваме да живеем в държава, в която нищо от това не е ежедневие!
  • Настояваме за справедливост и правосъдие!

Не е хулиганство, а престъпление от омраза!