„Каквито времената, такава и булката“

Историята на Леда, която ще сключи брак със свой гей приятел, който е военен... за да припознае тялото му, ако се наложи.

Вчера получих предложение. Днес го приех. Ще стана военна съпруга. Не защото го обичам, а защото президентът на моята страна Володимир Зеленски все още не е отговорил на искането на обществото, изразено по законен начин чрез подписване на петиция за еднополовите бракове.“ така Леда Космачевска, която живее в Киев, обяви, че се омъжва за украински военен, който има партньор от над 15 години.

Леда също има партньор. Той също е военен. Въпреки обмислянето на законови промени, в Украйна все още еднополовите бракове не са разрешени. При липсата на законен съюз партньорите нямат право да посещават любимия си в интензивното отделение или да припознаят тялото му, ако се случи най-лошото. Именно това притеснява и приятеля-годеник на Леда, който има до себе си само неговият партньор. Партньорство, което пред държавата не съществува.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Предложението Леда получава по телефона. След като приема, двамата с бъдещия си съпруг обсъждат как да процедира в случай на неговата смърт, пленничество и какво да прави със завещанието му. В своя пост в социалната мрежа Леда отбелязва и президента Володимир Зеленски и съпругата му Елена.

„Той ми каза, че най-големият му страх е да изчезне или да остане завинаги в полето и никой да не разбере какво се е случило с него“, разказва Леда пред BBC.

Това (ситуацията) е несправедливо, страшно, болезнено. (…) Днес реших да стана съпруга, защото обичам страната си и се надявам, че тя обича всички свои граждани достатъчно, за да се грижи за всички тях, без да ги дели по полова идентичност и сексуална ориентация!“ пише Леда в края на обръщението си.