Украйна обмисля легализирането на еднополовите бракове на фона на войната

В онлайн петицията се казва: "В този момент всеки ден може да бъде последен."

 
BHK Banner
 

Петиция в Украйна, призоваваща за узаконяване на еднополовите бракове, събра достатъчно подписи, за да може президентът да разгледа предложението.

Хомосексуалността не е незаконна в Украйна, но еднополовите бракове и граждански партньорства не се признават. Това създаде особени проблеми за ЛГБТ хората, които се записаха в армията след нахлуването на Русия. Например, според украинското законодателство, ако някой в еднополова връзка умре, партньорът му не може да вземе тялото му или да го погребе.

Петицията е подписана от повече от 28 000 души, което означава, че президентът Володимир Зеленски има 10 дни, за да отговори, a eдна от ЛГБТ организациите определи петицията като „важен момент“ за членовете на общността.

Важно е ЛГБТ хората да имат право да видят партньора си и да вземат тялото му от моргата, както и да потърсят обезщетение, ако е необходимо„, заяви пред Би Би Си Оксана Солонска, мениджър медийни комуникации в „Киев прайд„. Тя добави – „Всички брачни двойки имат тези права. Наистина се надяваме, че еднополовите бракове ще бъдат узаконени, така че хората ще могат да се грижат един за друг„.

Всички петиции в Украйна, които събират повече от 25 000 подписа, автоматично предизвикват разглеждането им от президента. Това обаче не гарантира промени в действащия закон и не е ясно дали Зеленски ще предприеме стъпки за узаконяване на еднополовите бракове. Въпреки че са положени някои усилия за защита на ЛГБТ хората в Украйна – като например антидискриминационен закон, въведен през 2015 г. – нейната ЛГБТ общност все още е подложена на хомофобия, нетолерантност и насилие.

През 2013 г. в Киев се проведе първото официално прайд шествие в страната, въпреки протестите – то трябваше да се състои предишната година, но беше отменено, след като анти-протест заплаши участниците. През 2018 г. активисти бяха нападнати от крайно десни поддръжници по време на митинг за транс хората в Киев. Въпреки рисковете, популярността на прайда нарасна и през миналата година в шествието в столицата се включиха повече от 7000 души.

Според проучване, проведено от Киевския международен институт по социология през май, през последните шест години броят на хората, които имат „негативно мнение“ за ЛГБТ общността, е намалял от 60,4 % на 38,2 %. Около 12% от хората имат положително отношение – увеличение от 3%, а около 44% са заявили, че са безразлични.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина