PROUD.bg Review: Мейнстрийм амбициите на Arca в „KiCk i“

През последните десетилетия много музиканти се опитаха да уловят звука на бъдещето в творчеството си. Въпреки това, малко успяха да се справят толкова добре, колкото Алехандра Герси, позната на слушателите като Arca. 30-годишната венецуелка, която се идентифицира публично като транс жена, остави важен отпечатък върху изминалото десетилетие с извънземните си продукции и покори сърцата на обикновения слушател, а и на музикални гиганти като Bjork, FKA Twigs и противоречивия Kanye West, които многократно работиха с нея.

След като изтормози слуха ни многократно с крайните си електронни експерименти, Arca прави интересен опит да се превърне в мейнстрийм икона с четвъртия си студиен албум „KiCk i“, който е и първата част от музикална тетралогия, която предстои да бъде довършена. В трудната мисия на Алехандра идват приятелките ѝ Bjork, Shygirl, Rosalia и Sophie. Подходът в актуалния ѝ проект в никакъв случай не е комерсиализиране и опростяване на звученето. Напротив, познатите авангардни залитания на продуцентката са все така дисонантни и разпознаваеми.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Най-силната страна на записа е автобиографичния му характер, който искрено и въздействащо обрисува опита на една личност, която не спира да преоткрива себе си и да размива представите за пол и идентичност вече години наред. „KiCk i“ e албум за маргиналността и радикалната увереност и себеприемане, най-ясно изразени в композициите „Nonbinary“, „Mequetrefe“, „Riquiqui“. Освен това, той е едно романтично обяснение в любов на партньора на Алехандра – Карлос Саез. Красотата на отношенията им е описана най-ясно в атмосферичните „Calor“ и „No Queda Nada“.

Споменавайки разнообразието в записа, достигаме и до най-големия му проблем – липсата на хомогенност. Очевидно е, че Arca третира „KiCk i“ като ново начало, което вероятно ще я представи пред по-широката публика. В опита си да демонстрира своята жанрова гъвкавост, обаче, тя се подхлъзва и губи фокус. Наистина, регетон бомбата „KLK“ и R&B парчето „Machote“ ще се въртят дълго в Spotify и клубовете, но албумът оставя чувството за артист, който все още продължава да търси златната среда между авангардното и лесносмилаемото, между високото и ниското изкуство.

Въпреки, че се съмнявам „KiCk i“ да превърне Arca в масов феномен, то поне проектът я утвърждава като една от най-експерименталните и интересни фигури на модерната сцена. Останалото тепърва предстои…

Слушайте „KiCk i“ в Spotify