PROUD.bg Presents: ЛГБТИ филмите на 2018

2018-та година ни поднесе множество изненади в сферата на изкуството и платформата на киното също бе използвана по положителен начин. Макар и да не получихме шедьоври като “Призови ме с твоето име”, “God’s Own Country” и “120 удара в минута” от 2017-та, ние от PROUD.bg успяхме да подберем десетте най-вълнуващи ЛГБТИ филми от годината и да ви ги представим под азбучен ред.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

11985

Темата за СПИН епидемията от 80-те години е напълно трансформирана в “1985”, където тя е разгледана от нов ъгъл – този на интимността и тихата меланхолия. Черно-бялата лента не документира масовата трагедия на гей общността, а разказва личната история на един съвсем обикновен герой, който отива до родното си място, за да се сбогува за последен път. Филмът въздейства на дълбоко ниво, ангажира вниманието на зрителя и размеква и най-твърдото сърце.

2Alex Strangelove

“Alex Strangelove” е най-сполучливия гей филм на Netflix досега. Романтичната комедия е ясно насочена към по-младата аудитория, но е изиграна с много емоция и душа, а креативните похвати на режисьора и монтажиста блестят в неочакваните завои, през които преминава лентата. Освен това, “Alex Strangelove” репрезентира групата на гей хората, които отричат сексуалната си ориентация до късната част от тийнейджърството си и експериментират с другия пол.

3Бохемска Рапсодия

Проблемната продукция на биографичния филм за Фреди Меркюри породи съмнения, но в крайна сметка не се отрази на качеството на финалния продукт. Изненадващо фокусът не пада само върху личния живот на Фреди. Преди всичко, “Бохемска Рапсодия” проследява музикалната кариера на Куийн и трудностите, които бандата среща по пътя. И макар и да променя някои от фактите с художествена цел, душата на филма си остава на правилното място. Не на последно място, играта на Рами Малек е внушителна и заслужава награди.

4Колет

“Колет” разказва историята на френската писателка със същото име, която е известна като първата романистка, която пише младежка литература за момичета в началото на 20-ти век. Дългоочакваният биографичен филм не ни спестява бисексуалните забежки на легендарната авторка, а дори ги превръща в една от централните сюжетни линии. Разбира се, може да се отправят критики за това, че филма не разказва целия живот на Колет, но това е творческо решение, което трябва да се уважи – все пак, за качествен прочит на цялата биография ще е нужен цял сериал.

5Непокорство

В “Непокорство”, Себастиан Лелио не успя да достигне емоционалната наситеност на “Фантастична жена”, който взе Оскар за чуждоезичен филм преди година. Въпреки това, филмът разказва въздействащо драматичната история на две лесбийки, отхвърлени от религиозната еврейска общност, в която са израснали. Страхотната актьорска игра на Рейчъл Вайс и Рейчъл МакАдамс компенсира за бавното действие и лошия монтаж на места.

6Jonas/Boys

Новата телевизионна продукция на френския канал Arte France – “Jonas” не грабва от самото си начало, но за краткото си времетраене постига неочаквана дълбочина и изненадва с неочаквани обрати, типични по-скоро за мистериозен и напрегнат трилър, отколкото за гей филм. Главният герой, изигран от страхотния Феликс Маритоуд, се сблъсква с травми от миналото. Актьорът продължава успешния си опит след вълнуващите си роли в “120 удара в минута” и “Sauvage” с поредната изискваща роля.

7Love, Simon

Дългоочакваната екранизация на бестселъра “Simon vs The Homosapiens Agenda” на Беки Албертали се справи повече от добре във визуализирането на красивата романтична история на Саймън и неговото разкриване. Филмът не ангажира с дълбоки и сложни емоции, но е революционен сам по себе си, бидейки първата масова Холивудска продукция на голямо студио, която се фокусира върху гей любов. Да не говорим, че успехът на “Love, Simon” надмина всички очаквания – 66 милиона долара боксофис.

8Марио

Швейцарският проект “Марио” ни пренася в живота на млади футболисти, между които се пробужда искрата на любовта. Филмът набляга на темите за съзряването, разкриването, първата любов и хомофобията в спортната индустрия, а целта на режисьора е да достигне до масовата публика и футболните фенове и да им даде повод за размисъл. Играта на Макс Хюбахър и Арън Алтаръс далеч не е съвършена, но това може да се преглътне, предвид важната идея на филма.

9Маккуин

Не е нужно да се интересуваш от мода, за да оцениш страхотния “McQueen” – той е преди всичко красив портрет на един от най-вълнуващите и талантливи модерни творци на нашето време. Дрехите на Алезандър Маккуин не са просто мода, те са изкуство и пърформанс. Революционните модни шоута на дизайнера са представени под звуците на смазващ саундтрак и спиращи дъха коментари от най-близките на покойния гений.

10Sorry Angel

“Sorry Angel” е част от селекцията на филмовия фестивал в Кан през 2018. Носейки типичната атмосфера на европейски филм, лентата на Оноре е далеч от иновацията, но разказва една класическа любовна гей история, развиваща се през СПИН епидемията от 80-те, с нужния фокус. В главните роли са младият Венсан Лакост и красивият Пиер Деладоншан, чиито диалози са изпълнени с литературни референции. Суровият реализъм на режисьора ни пречи да усетим емоцията в дълбочина, но кинематографично филмът е технически издържан.