Филмът „Момиче“ тръгва в кината от 31 май

Една седмица преди София Прайд по кината тръгва филма „Момиче“.

„Момиче” е дълбоко хуманна история за транссексуалната Лара – родена като момче, но със съзнанието на момиче, тя мечтае да бъде най-добрата балерина. Лара се опитва да намери смелостта да бъде себе си, но нейният пол става най-голямата пречка за реализиране тези мечти…

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Исках публиката да разбере какво е да се родиш в тяло, което не е твое. Мнозина живеят в тяло, с което не се чувстват изцяло свързани. Нужно беше да говоря за това, но също така силно исках да покажа връзката между дете и родител. Конфликтът не е между тях – от гледна точка на бащата няма никакво съмнение какво трябва да направи детето му. Той е подкрепящ персонаж, който дава цялата си любов“, разказва Лукас Донт пред ScreenDaily.

На 71-ия Международен филмов фестивал в Кан филмът печели четири награди – приза за най-добър актьор за Виктор Полстер в конкурсната програма „Особен поглед“, Наградата на ФИПРЕСИ, Златна камера (за дебютна творба от всички конкурсни програми) и Queer Palm, а освен това е отличен в категория „Най-добър филм“ на фестивалите в Сан Себастиан и Цюрих и „Най-добър дебют“ на Европейските филмови награди и филмовия фестивал в Лондон. Виктор Полстер печели наградата за най-добър актьор на престижния филмов фестивал в Стокхолм.

Търсете от 31 май в артхаус кината: Дом на киното, кино Одеон, Евро синема, Културен център G-8, кино Влайкова, Lucky Дом на киното (Пловдив), Фестивален и културен център (Варна). Филмът не се препоръчва за лица под 16 години.

Ревюто на PROUD.bg за „Момиче“ може да прочетете тук.