Аржентинският хореограф Айелен Паролин представя танца в неговата най-искрена форма

Новият ѝ спектакъл ПРОСТИЧКО гледаме на 20 май като част от ONE DANCE WEEK 2023

Айелен Паролин избира минимализма за постигане на максимален ефект. Може би “простичка” на пръв поглед, но същевременно съществена и забавна, новата творба на Паролин ПРОСТИЧКО представя съвременния танц в неговата най-семпла и искрена форма.

Спектакълът ще бъде представен по време на откриващия уикенд на фестивала ONE DANCE WEEK на 20 май, от 19:30 ч, в Дом на културата “Борис Христов”, Пловдив, а билетите са в продажба в мрежатa на EPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Родена в Аржентина и работеща в Белгия, Паролин залага на хумора и изненадата в хореографската си работа, която напомня, че всичко е възможно – от безсмисленото до мечтаното. Какво би се случило, ако спрем за момент? Ако приемаме нещата по-ненасериозно? Докато светът става все по-сложен, заради пандемия, войни, технологии и кризи, сякаш трябва постоянно да наваксваме. В изпреварващото темпо на процесите не остава много време за самите нас. Ако обаче спрем за момент? Ако препускаме по-бавно, живеем по-непринудено и приемаме нещата по-несериозно, какво би се случило?

Това е отправната точка на хореографа Айeлен Паролин, която представя съвременния танц в неговата семпла и пряма страна. Без музика, без сценични ефекти и декори, нейният нов спектакъл е създаден от нуждата за опростяването на живота. Този танцов дадизъм използва комичното и абсурдното, за да разкрие най-простичките и най-съществените човешки измерения.

Тримата изпълнители танцуват на сцената, извличайки звуци и ритми от движенията, жестовете и импулсите си, от искреността и спонтанността си. Тяхната наивност ги прави на моменти комични, детински наивни, дори абсурдни. Те танцуват без задръжки, като контрапункт на говорещите глави и експертите, доминиращи дневния ни ред, за да покажат, че и за най-сериозната работа се изисква шипка лекота и забавна неподправеност.