Болшой театър сваля спектакъла „Нуреев“ вследствие на закона за ЛГБТИ+ пропаганда

Московският Болшой театър изключва от репертоара си съвременен балет за легендарния руски танцьор Рудолф Нуреев след разширяването на забраната за „ЛГБТ пропаганда„.

Приетият през ноември закон не само разшири съществуващата забрана за материали, за които се смята, че пропагандират ЛГБТИ+ „начин на живот„, но също така ограничава „демонстрацията“ на ЛГБТИ+ „поведение„.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Това прави почти невъзможно изобразяването на хомосексуалността – като например връзките на Нуреев с мъже след бягството му от Съветския съюз през 1961 г., които балетът засяга.

Балетът, чийто хореограф е Кирил Серебренников, има трудна история в Русия, където президентът Владимир Путин отдавна насърчава консервативните ценности като част от националистическата програма, подкрепяна от Руската православна църква.

Премиерата на спектакъла се състоя през декември 2017 г., с няколко месеца закъснение, след като тогавашният министър на културата го нарече гей пропаганда, а от 2018 г. не е показван. Представленията, планирани за 2022 г., бяха внезапно отменени, след като Серебренников публично обвини Русия за конфликта в Украйна.

„Нуреев“ беше премахнат от репертоара във връзка със закона … където въпросите, свързани с популяризирането на „нетрадиционни ценности“ са абсолютни забранени„, заяви Владимир Урин, генерален директор на Болшой театър, на пресконференция в сряда.

Серебренников, един от водещите руски филмови, театрални и телевизионни режисьори и сценографи, ясно изрази своето разочарование.

Този „закон“ беше приет специално срещу този спектакъл и срещу няколко книги!„, заяви той в канала си в Telegram.

Самият Серебренников е попадал в полезрението на руските власти. През 2017 г. той беше задържан и държан под домашен арест в продължение на почти две години, за възмущение на руския либерален културен елит, преди да получи условна присъда през 2020 г. по обвинение в присвояване на държавна субсидия. След като той връща сумата, присъдата е отменена миналата година.