Филмът „Червеното дърво“ ще бъде прожектиран на 11-ти октомври, като част от изложбата „Хомосоц“

Възможно ли е да забравиш историческото минало, когато то е белязало живота ти? Жива ли е културната памет за дискриминационните процеси срещу сексуалните малцинства през тоталитарните или постепенно избледнява? Има ли разлика между хомофобията през XX век и хомофобията днес?

Отговорите на тези въпроси ще разберем в късометражния документален филм на Пол Роули “Червеното дърво” (“L’Albero Rosso”), който разказва от първо лице за група от хомосексуални мъже, които биват арестувани от властта и изпратени в изгнание на остров Сан Домино заради сексуалната си ориентация по време на фашисткия режим в Италия през 30-те години на XX век. Случаят е известен и като първия затворнически лагер, организиран за преследване на хомосексуални. Главният герой, озвучен от легендарния актьор Лео Гулота, прекарва мрачните си спомени от случилото се, през поетичната призма на изкуството, а резултатът е въздействащ и провокира силни емоции.

 
L’N’Q: House & Disco
 

“Червеното дърво” печели наградата на публиката в категорията за “Най-добър късометражен документален филм” на Филмовия ЛГБТ+ Фестивал в Ню Йорк, както и награди от фестивали в Санкт Петербург, Падуа, Монтекатини Терме и Верона.

Прожекцията на “Червеното дърво” в София ще се състои на 11-ти октомври от 19:00 часа в галерия Порт А, на ул. Триадица 5 и се организира от Фондация GLAS със съдействието на посолството на Ирландия. След нея ще се проведе тематична дискусия с Вероника Димитрова – асистент в катедрата по социология на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, която е ръководител на екипа, направил изследването за хомосексуалността по време на комунистическия режим в България.

Събитието е част от изложбата “Хомосоц”, която ще бъде официално открита на 30 септември от 19 часа и отворена за посещения всеки ден до 13 октомври включително.