Европейското гей секс проучване търси още участници от България

Новото издание на EMIS 2017 – гигантското европейско проучване сред мъжете, правещи секс с мъже (МСМ) – приключи, но българската извадка се оказа недостатъчна. Затова учените от Sigma Research обявиха, че удължават срока за участие до 31 януари. Желаещите да се включат могат да го даправят тук. Попълването на анкетата е анонимно отнема приблизително 15-25 минути.

EMIS цели да идентифицира специфични нужди на гей и би мъжете, включително онези, които са трансполови и ХИВ-позитивни. Допитването ще генерира данни, които ще помогнат за по-добро разбиране на нагласите към сексуалното здраве и рискови практики сред тази общност. Масовото участие също ще помогне да се изпрати сигнал на правителствата, че ХИВ и сексуалното здраве са все още много важни.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Последното EMIS допитване бе проведено през 2010. В него участваха повече от 180 000 хиляди МСМ от 38 европейски държави, което го прави най-голямото международно изследване сред МСМ в историята.

Въпросите в EMIS 2017 са изготвени от над 70 академици, медицински професионалисти и ЛГБТ хора под шапката на Sigma Research към Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. Въпросникът е микс от въпроси, зададени през 2010, и нови теми. Сред новите сфери на интерест са кемсексът (комбинация от секс и наркотици) и PrEP (лекарство, предотвратяващо ХИВ инфекции). През последните няколко години кемсексът става все по-голяма заплаха за здравето на мъжете, правещи секс с мъже в развитите западни държави.