Интервю с Cheek Peak – изгряващата звезда от България на испанската бална сцена

Cheek Peak е една от младите бални звезди в Испания. Неочакваният plot twist е, че зад забавното сценично име стои българин, открил свободата да бъдете себе си на местната бална сцена в Мадрид. Участието му на Excentrica Ball в категория Bizarre преди няколко седмици изненада всички присъстващи на бляскавото събитие и го изпрати директно на финалите. За подготовката, емоциите и магията на баловете си говорим лично с Cheek Peak.

Здравей! Представи се пред читателите на PROUD.bg.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Привет на всички! На кратко за мен – изучавам дизайн (графичен и уеб), като хоби обичам видео игрите, страшни филми и пътешествия!

Какъв беше първия ти досег с балната култура и какви емоции събуди той?

Дойдох да живея в Испания, защото исках промяна. В началото ми беше много трудно да се социализирам, имайки предвид, че езикът ми е на начално ниво. Започнах да следя много испански страници и попаднах на едно много интересно видео, свързано с един от баловете тук. На кратко, представляваше част от бала, където една от майките на известна къща в Мадрид и децата ѝ перформваха. Видях радостта и страстта, с която танцуваха и си казах, че искам и аз да правя нещо с такава увереност. Оказа се, че същата тази дива, Silvi Mannequeen, преподава уроци по воуг и бална култура. Казах си, че и без това не познавам почти никой, защо пък да не пробвам. Още от първия урок, само гледайки нейните движения и стил, си пролича колко е великолепна тази култура и си поставих за цел да усвоя поне малка част от нейния звезден прах. И така започна моето запознаване с Воуг. Два часа, един ден седмично, излизам от сивата реалност и мога да бъда който и каквото си поискам, защото на тази сцена никой не те съди с какво си облечен, дали си гримиран, колко си странен или дали си професионален танцьор. Напротив, тук е мястото където си ценен такъв, какъвто си!

Как би описал балната сцена в Испания?

Тя е един невероятен микс от различни култури, националности и хора, които се стремят да покажат на света, че и ние съществуваме, независимо от расата ни, ориентацията ни или социалното ни положение.

Кое те мотивира да участваш в бал?

Исках да преоткрия себе си, да бъда това, което искам, а не което се очаква от мен. Да изпитам свобода, да не крия ориентацията си и частта от мен, която толкова време беше притисната от злобата на хора с тесен мироглед.

Как измисли балното си име Cheek Peak?

Първоначално, имах друга идея, родена от страстта ми към хорър естетиката и тя беше Lilith (бел.ред. Лилит е митологическа фигура, често смятана за женски демон на нощта), но една вечер, ядейки хумус и проверявайки какъв тип пица съм според Фейсбук, се замислих за обсесията ми с нахут, на английски „chickpeas”, преобразувах го с малка щипка хумор, защото една от целите в живота ми е да накарам хората да се усмихват повече. Така се роди Cheek Peak.

Разкажи за личната ти подготовка за Excentrika бала.

Ох, от къде да започна… беше диво! Когато разбрах тематиката  за бала, исках да участвам в три категории: Fashion Killer, Bizarre & Virgin. За тази цел ми трябваха три различни outfit-а, което постепенно се оказа голяма трудност, защото не исках да претупвам нещата. Имах страшно много идеи и се вдъхновявах от всичко около мен, диспенсери за бонбони, видео игри, персонажи от филми, храни и животни. Все пак тематиката на бала беше Camp, което дава толкова много възможности. С течение на времето, балът наближаваше, а аз все още нямах подготвен костюм, а само безброй идеи. Реших да намаля броя на категориите, в които да участвам, но знаех, че със сигурност Bizarre ще бъде една от тях. Защо точно тази? Защото мога да създам нещо, което е породено от моята креативност и умения, нещо, което ще накара публиката да се замисли ‘защо’, ‘как’ и най-вече ‘какво’. (смее се)  Започнах да подготвям и различни ефекти, ако случайно стигна до частта с битките. Например да изям изкуствено око, да изгася цигари с езика си или да премахна голямото червено око и да го превърна в синьо.

Как ти хрумна идеята за outfit-а, с който участва в Bizarre категорията на бала? Опиши визията за незапознатите.

Знаех, че искам да е нещо, което е едновременно страшно, секси и комично. Реших да взема за материал човешките лицеви черти, с фокус окото, като символ на това, как всеки възприема света по свои собствен начин. Тематиката на Bizarre категорията беше балет Триада, където царуват геометричните форми. Започнах да търся различни костюми във формата на устни и попаднах на този от снимките, като му добавих някой друг скъпоценен  камък за блясък. Реших долната част до остане без нищо, така както мама ме е създала и решението се оказа прилично, защото получих много комплименти! Лицевата част създадох сам, стремейки се да е едновременно реалистична и страшна. Направих гердан, който да свързва двете части и добавих аксесоари. Обувките също исках да бъдат нещо, което не съм виждал досега и реших да ги направя с много цветни очи, които се движат докато вървя. Така създадох това еднооко създание с дълги крака и сочни устни!

Според теб балната сцена има ли бъдеще в България и как смяташ, че тя ще се развива при нас?

Определено има! Това изкуство тепърва започва да се цени както трябва по света и съм сигурен, че и в България ще получи заслужено уважение скоро. Както знаем, страната ни малко закъснява с различните трендове и движения, но виждам хора като Bumblepig, които имат страст към това изкуство и се стремят да образоват хората. Самият факт, че има уроци и различни евенти, свързани с тази сцена, за мен значи много и се надявам все повече хора да се докоснат до нея. Чувството да си свободен от всякакви критики и норми и да преоткриеш себе си е незаменимо, а тази сцена е точно за това.