Две жени в Малайзия бяха бити с пръчка заради лесбийски секс

Двете млади жени – на 32 и 22 години – бяха осъдени миналия месец за това, че са правили секс в кола в североизточния щат Теренгану. Те се признаха за виновни.

Наказанието бе временно отложено по „технически причини“, но в понеделник жените бяха публично бити с пръчка пред тълпа от около сто души.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Освен боя, жените ще трябва да платят по 3300 малайзийски рингита (около 1350 лв) или да прекарат 4 месеца в затвор, ако не могат да платят.

Гей сексът е престъпление в Малайзия и е в една категория с зоофилия и други поведения „срещу естествения ред“.

Amnesty International нарече публичния бой с пръчка „ужасяващ“. Рейчъл Чоа-Хауърд, която работи за организацията, заяви, че подобно наказание е прецедент в страната. „Доколкото ни е известно, това е първият път, когато такова наказание е наложено за еднополови отношения. Вярваме, че в повечето случаи наказанията биват изпълнени при закрити врати.“

Според нея, фактът, че присъдата бе изпълнена в съдебна зала и пред очите на активисти, роднини и множество любопитни граждани е „знак, че Малайзия става все по-враждебно място“.

„В последните години нивото на враждебност към ЛГБТ+ хората е безпрецедентно,“ добави Чоа-Хауърд. Според нея, новото правителство системно напада общността, за да отклони общественото внимание от истинските проблеми в страната.