Родители се вдигнаха на бунт срещу гей учител в Зимбабве

Родителска среща в елитно училище в Зимбабве потъна в хаос, след като учител се разкри като гей. Видеоклипове от събитието, споделени в социалните медии, показват разгорещени конфликти, които почти прераснали в юмручни сбивания между групи от родители.

Д-р Ниъл Ховелмейър, заместник-началник за шести клас в частното училище Свети Джон Колидж в столицата Хараре, срещна вълна от гняв след като обяви по време на срещата, че иска да обърне внимание на проблема с хомофобния тормоз сред учениците. По време на събранието той разказа за собствените си преживявания като гей младеж.

Гей сексът е престъпление в Зимбабве и разкриването на учителя събуди бурна реакция у хомофобните родители. Някои настояха за оставката му, както и тези на директора и заместник директора, които подкрепили решението му да се разкрие.

В първоначалното си изявление Ховелмейър обясни, че винаги е държал личния си живот личен, но решил да предприеме действия, след като бивши ученици му казали за преживяванията си в „среда на нетолерантност, страх и хомофобия“.

„Чувствах се все по-притеснен от факта, че ние като институция никога не сме се опитвали да противодействаме на хомофобното поведение.“

Изявление на председателя на училищния борд описва различна ситуация. Според него, Ховелмейър решил да се разкрие защото национален вестник подготвял статия, в която го разкрива. След консултация с правния съветник на училището, било решено родителите да разберат за сексуалната ориентация на учителя лично от него.

В писмо от управата на училището до родителите се казва, че колежът подкрепя многообразието и се стреми да предоставя сигурна среда за всички ученици, „независимо от раса, религия, пол, сексуална ориентация, увреждания или всякакви други истински или предполагаеми ‘различия'“.