Дискусия за правата на еднополовите двойки в България и ЕС на 9-май

В Деня на Европа, 9 май 2019 г., от 18:30 до 20:30 ч. в Къщата на София, ул. Миджур 12, Фондация “Ресурсен център Билитис”, Фондация “ГЛАС”, Младежка ЛГБТ организация “Действие”, Сдружение “Маргиналия” и Центърът за изследване на демокрацията ще проведат отворена дискусия с кандидати за европейския парламент по темата за правата на ЛГБТИ хората в България. Основен фокус на събитието е зачитането на правото на свободно движение на семейства с партньори от един и същи пол.

Съпрузите от един и същи пол, сключили брак или регистрирано съжителство в друга страна на Европейския съюз, губят статута си на брачна двойка и всички, произтичащи от брака/гражданския съюз права, ако се преместят да живеят в България. България не зачита Директивата за свободно движение на гражданите на Европейския съюз, когато се касае за семейни партньори от същия пол.

 
L’N’Q: House & Disco
 

На събитието ще изпратим петицията, подкрепена от над 20 000 подписа, която насърчава Европейските институции да защитят правата на ЛГБТИ хората и по-конкретно тяхното право на свободно движение в ЕС. Ако не сте подписали петицията, направете го тук – >

Освен това ще представим доклад, разглеждащ свободното движение на еднополовите семейства в ЕС и предизвикателствата, пред които те се изправят и ще обсъдим нуждата от политическа подкрепата на ЛГБТИ правата в България и на Европейско ниво, заедно с кандидати за депутати в Европейския парламент на предстоящите избори на 25 май.

Проектът LoveMoves е посветен на изследването и борбата за правата на еднополови двойки с официално признат брак или съжителство в друга страна – членка на ЕС и е финансиран от Програма “Права, равенство и гражданство” (2014-2020) на Европейския съюз.

https://www.facebook.com/events/2317962995153151/