Гледайте „Туве“ и „Необикновен мъж“ на София Филм Фест

В програмата на 25-тото юбилейно издание на София Филм Фест може да гледате два филма на ЛГБТИ тематика – „Туве“ на Зайда Бергрот и документалния „Необикновен мъж“ на Айслин Чин-Йе и Чейс Джойнт.

Действието в „Туве“ се развива през 1945 година и разказва за финландската художничка Туве Янсон, която се влюбва в театралната режисьорка Вивика Бандлер. Любовта на главната героиня към Вивика е силна и всепоглъщаща, но Туве започва да осъзнава, че чувствата, за които наистина копнее, трябва да са взаимни. Докато се бори с личните си проблеми, творческите ѝ начинания я отвеждат в друга посока. Въпреки че концентрира усилията си върху живописта, един страничен проект – меланхолични и страшни приказки, които разказва на децата в бомбоубежищата по време на войната, заживява собствен живот.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Необикновен мъж“ разказва за живота и творчеството на американския джаз музикант и икона на транссексуалното движение от 20-ти век Били Типтън. Той става известен в САЩ през 40-те и 50-те години на миналия век. Неговата транс идентичност не е била известна в джаз и поп средите и е разкрита публично едва след смъртта му през 1989 година. В продължение на десетилетия Типтън е бил представян като амбициозна жена, „представяща“ се за мъж в преследване на кариера във времена, когато индустрията е била доминирана от мъжете и на практика не е съществувало понятието „трансджендър“.

Може да гледате „Туве“ на 20 март в Кино Одеон (18:30), 21 март в Кино Влайкова (18:00), 23 март в Euro Cinema (19:00) и 25 март в Оки Дом на Културата „Искър“ (19:00).

„Необикновен мъж“ е на 16 март във Френски институт – Кино „Славейков“ (18:30) и 24 март в Културен център G8  (19:15).