Дискусия върху ценности и идентичност ще закрие проекта „Балканска гордост # Balkan Pride“ на 16 юли

През 2017 г. София Прайд отбеляза 10 години с рекламна визия, в която в традиционните кукерски маски бяха вплетени цветове и елементи, свързвани с ЛГБТИ общността. Този подход беше възприет като обиден и родоотстъпнически от част от българските граждани, които се самоопределят като патриоти и защитници на традиционните или „изконни” национални ценности. Те предявяват ексклузивно право на собственост над тези ценности, като върло се възпротивяват срещу опитите на други обществени групи, сред които ЛГБТИ, да използват, припознават и интерпретират според нуждите си същите тези национални символи.

Тази година изложбата „Балканска гордост #Balkan Pride“ в Пловдив също предизвика остри реакции, придружени от въпроса – кои са съвременните балкански ценности и имаме ли единна идентичност?

 
L’N’Q: House & Disco
 

В тази връзка на 16 юли (последната дата, на която ще може да бъде видяна изложбата „Балканска гордост“) ще се проведе публична дискусия, която ще отговори на наболели обществено-културни въпроси: кой и как може да използва националните символи, за да се самоопределя, и кой е изключен от тях? Защо, как и с какви последствия различната сексуална ориентация се използва като повод за отхвърлянето на една голяма група пълноправни български граждани от правото да се идентифицират като родолюбиви българи? Само хетеросексуалните ли могат да обичат родината си и какво общо има сексуалната ориентация с принадлежността и припознаването на националните символи, история, култура и традиции?

Искаме да разгледаме тези и други подобни проблеми с експерти, академици, наблюдатели и учени в областта на културологията, политологията и социологията, обещественици, представители на НПО и др., като се опитаме да намерим баланса между различните гледни точки, да представим темата в дълбочина и да излезем с възможни решения. В събитието ще вземат участие проф. д.с.н. Ивайло Дичев, Филип Вулович от Белград Прайд, Стефан Радакович и Дамяна Велева от проекта Queer Balkans, Димитър Богданов и Симеон Василев от Фондация GLAS и организационния комитет на София Прайд.

Целта на събитието е да хвърли светлина върху смисъла на “традиционното” в съвременното дигитално, мултикултурно общество, от което и България е част, да разгледаме по какъв начин ценности, символи и традиции, които би трябвало да ни обединяват като равнопоставени българи, всъщност ни разделят; и как е възможно да излезем от тази ситуация по градивен начин.

Дискусията ще се проведе в СКЛАД (ул. Екзарх Йосиф 16, Пловдив) на 16 юли (вторник) от 18:30. Входът е свободен.

„Балканска гордост #Balkan Pride“ е част от официалната програма на Пловдив 2019: Европейска столица на културата.