Мултидисциплинарният фестивал Ritual Gatherings се завръща на южното Черноморие за 5-то поредно издание 

Редица международни и български артисти ни очакват на емблематичнa за южното черноморие локация този юли 

Фестивалът, който обединява петте елемента от културната идентичност на всеки човек – музика, изкуство, природа, храна, ритуали – се завръща  от 14 до 16 юли в Черноморец. Програмата включва разнообразие от музикални стилове, изложба на инсталационно съвременно изкуство, вечеря с нулев отпадък, водена от българо-японски шеф-готвач и извършване на своеобразни ритуали за свързване със себе си и другите.

Музика 

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Иконичният тандем на българския джаз виртуоз Теодосий Спасов и майсторът на електронния звук – Иван Шопов ще ни отведе на вълнуващо инструментално пътешествие веднага след емблематичната за фестивала Ритуална Вечеря.

Легендата Адам Паркър, по-познат като Afriqua,  се включва кото хедлайнер, за да ни покаже най-доброто от световната музикална сцена. Още прохождайки в света на плочите и би-бой културата, той свири заедно с пионерите Jazzy Jay, Grandwizard Theodore и Grandmaster Caz. Afriqua сам определя стилът си като “звучене с поглед към бъдещето и ухо към миналото.”

“Да танцуваш цяла нощ и да изпитваш чувство на общност и сплотеност е нещо, което е присъщо на безброй поколения.” – казва другото голямо име в лайнъпа, а именно германецът Ben Rau. Първоначално Бен се влюбва в хауса и техното в тийнейджърските си години, като след това напълно се отдава на звученето и започва да изследва страстта си към електронната музика.

В продължение на двете фестивални нощи, публиката ще има възможността да се потопи в звученето на още 11 артиста от международната и локална сцена. Част от гостите, които очакват  всеки дошъл на плаж акра са Gemm (Mx), Delfin (Uk), Deian, Raya, Shosho, The Foreigners; лайв изпълнения от Bunyverse и много други.

Изкуство 

Ritual Gatherings e единственият фестивал в България, който представя инсталационно съвременно изкуство на открито, на плаж. Богатата артистична програма варира между илюстрация в голям мащаб, въздушна акробатика с воали, инсталации от метал и стъкло, а една от най-впечатляващите творби е самата сцена, която ще бъде направена от над 3 тона дърво, под формата на няколкостотин малки елемента.

На 15ти юли фестивалът предлага и дневна програма, допълваща изживяването с практики по йога на водни понтони, гонг медитация, работилница за веган шоколад, работилница за изработка на бижута и други.

Природа 

Ritual Gatherings e фестивал, който от самото си начало популяризира и прилага екологични практики, като се стреми максимално да намали влиянието си върху околната среда.

Именно така се появява и новата сцена на събитието по проект на шведския артист Flipzurd. Конструкцията е направена изцяло от материали, използвани на миналогодишното издание на Ritual Gatherings през 2022-ра година, което е част от ангажимента на фестивала към прилагането на устойчиви пракити за опазване на природата и философията reduse, reuse, recycle, reinvent.

Напълно прилагайки философията за нулев отпадък, Ритуалната Вечеря от своя страна предлага само сезонни ястия с локални продукти от малки екологични ферми и стопанства, като за сервиране се използва компостируема посуда, която след това се транспортира до най-близката ферма партньор, за да се превърне в тор.

Храна

Ритуална Вечеря с нулев отпадък

Ritual Gatherings продължава традицията си с преживяването Ритуална Вечеря на плажа. Тази година хранта ще бъде дело на познатите ни от едно от любимите софийски стрийт фууд места – “Pop up chicken” и блогът FunKooks Рене и Джун Йошида, съвместно със шеф Владимир Тодоров, който стои зад друго любимо стрийт фууд място – Sando и новооткритият френския ресторант в София – Fake French

Наполвина японец, наполовина българин Джун Йошида намира вдъхновението в България в лицето на Рене и българската кухня. Готвейки заедно с отличения с призив “Готвач на България” шеф Владимир Тодоров, гостите на фестивала могат да очакват вкусова експлозия, микс от френско-българско-японско-корейски влияния.

Концепцията на вечерята също лежи на основното послание за устойчивост и намаляване на човешкия отпечатък върху природата, като ще предложи изцяло zero waste меню, приготвено с локални продукти от местни производители.

Ритуали

Ритуалите в Ritual Gatherings всъщност са почти всички основни аспекти от фестивала – Ритуалната Вечеря, танците на пясъка до изгрев, гонг медитацията по залез, почистването на плажа преди и след събитието, но най-вече моментите заедно със стари и нови приятели – защото там някъде се корени и смисълът и целта им.

Тази година Ritual Gatherings представя и 2 уникални свои ритуала. Единият ще е много личен и ще е свързан с най-съкровените мечти и желания на всеки един от гостите, а другият ще e свързан с посрещането на последния изгрев от фестивала, призори на 16-ти юли и “запечатването” му през очите на хората, останали на плажа до изгрев.

Ритуалът е важна част от живота на всеки човек, като всички ние имаме и лични, уникални ритуали, така и колективни такива.

Колективните ритуали имат способността да създават чувство за сплотеност, заедност и взаимно разбиране, усещане, че човек е част от нещо по-голямо от него самия. Това може би е един от най-значимите ефекти на колективните ритуали, които изграждат силни и трайни общности с обща визия и цели.

От друга страна, има и лични, индивидуални ритуали, които изпълняваме сами, като да запалим свещ, да си напишем желание и т.н. Тези ритуали могат да бъдат изключително лични и те ни дават сила, вяра и вътрешна устойчивост.

Затова ритуалите във всичките им измерения са част от Ritual Gatherings.

За Ritual Gatherings 

Ritual Gatherings ежегоден интердисциплинарен културен фестивал,

който съчетава музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и ритуали за свързване със себе си и другите, кулинария и екологични практики.

Ritual Gatherings 2023 се връща на южното черноморие с музикална програма с лайв банди и популярни имена от световната и локална електронна сцена, изложба съвременно българско изкуство на плажа, работилници, спортни активности и вечеря за 100 души до морето.

Колективът зад Ritual Gatherings организира още ежегодни почиствания на плажове, информационни кампании за намаляването на пластмасата и отпадъка, малки градски събития, изложби и кулинарни преживявания с известни шеф готвачи.