Младежка ЛГБТ организация „Действие“ организира кръгла маса за ЛГБТИ права на 3 декември

По повод Световния ден на правата на човека на 10 декември и честването през ноември 2019 г. на 30-та годишнината от приемането на Конвенцията за правата на децата на ООН „Младежка ЛГБТ Организация Действие“ и Фондация за свободата „Фридрих Науман“ организират съвместна кръгла маса и дискусия със заглавие „ЛГБТИ права в действие“ в Литературен клуб „Перото“ – НДК.

Целта на събитието е да се чуят становищата на националните институции и основните парламентарно представени политически партии по темата заедно с неправителствения сектор и активисти. Основният акцент ще падне върху правата на еднополовите партньори и семейства през призмата на опита на хора от ЛГБТИ общността, както и законодателството и съдебната практика в България, ЕС и международното право. В тази връзка ще бъдат представени и резултатите от работата на Правната програма на Младежката ЛГБТ организация „Действие“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Допълнителна отправна точка на дискусията ще дадат и предварителните резултати от сравнителен анализ на правата на ЛГБТИ хората в България, Грузия и Сърбия, подготвен от Фондация „Фридрих Науман“.
Модератор на събитието ще бъде г-жа Ирина Недева, журналистка от Българското национално радио.

Програмата на събитието на 3 декември е следната:

16:30 – 17:00 Регистрация
17:00 – 17:30 Презентация
17:30 – 19:00 Кръгла маса и дискусия
19:00 – 20:00 Коктейл