Британският драг загуби една легенда

Пол О’Грейди, комикът и водещ, известен с новаторския си драг образ Лили Савидж, почина на 67-годишна възраст.

Пол О’Грейди почина „неочаквано, но в покой“ във вторник (28 март) вечерта. Неотдавна той участваше в турне на постановката „Ани„, където играеше мис Ханиган.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Съпругът му Андре Портасио изрази почитта си в изявление: „Той ще липсва много на близките му, приятелите, семейството, животните и на всички, които се радваха на неговия хумор, остроумие и състрадание. Знам, че той би искал да ви благодаря за цялата любов, която му показахте през годините.

Лили, драг образът на О’Грейди е изпълнител-резидент в лондонската таверна Роял Воксхол, където през 1986 г. О’Грейди е арестуван при хомофобска полицейска акция, подклаждана от стигмата за ХИВ. Тридесет и пет полицаи нахлуват в бара по време на шоу на Лили. По-късно неговият драг образ става телевизионна звезда, както и водеща на шоуто Blankety Blank.

О’Грейди „пенсионира“ Лили Савидж в началото на 2000-те години, като се превръща в част от дневната телевизия с едноименното си чат шоу, което се излъчва по ITV от 2004 до 2006 г., а след това по Channel 4 от 2006 до 2009 г.

РуПол отдава почит на Пол О’Грейди и неговото драг алтер его Лили Савидж – от една драг легенда към друга. В Туитър РуПол сподели снимка на Лили на снимачната площадка на шоуто на BBC Blankety Blank: „Блестящ живот, блестяща кариера.