10 куиър личности, които са направили света по-добър

През прайд месеца празнуваме себе си, вдигаме шум, обсипваме се с брокат и продължаваме да се борим за правата, които заслужаваме. Важно е, обаче, да не забравяме миналото и всичко, което ЛГБТ движението е постигнало през последните 50 години. Важно е да отдадем почит на куиър личностите, които са променили с света и са го направили по-добър за всички. Затова ние от PROUD.bg подбрахме 10 важни фигури. За някои от тях вече сме писали многократно, за други – по-малко, но всички те продължават да ни вдъхновяват ежедневно и да ни дават сили.

Лавърн Кокс:

 
L’N’Q: House & Disco
 

Присъствието на Лавърн Кокс в социалните мрежи е същинско откровение. Фийдът и винаги е пълен с лично и сърдечно съдържание, което ни окуражава да бъдем по-добри и по-смели. Откакто придоби популярност с ролята си в сериала „Оранжевото е новото черно“, Кокс стана първата транс жена на корицата на списание TIME, първата транс жена, спечелила награда „Eми“, първата транс актриса, продуцирала собствен проект „The T Word“ и т.н. Списъкът с постижения няма край!

Силвия Ривера:

Името на Силвия Ривера трябва да влезе във всеки речник като дефиниция на думата ‘революция’. Транс активистката се е борила няколко десетилетия за демократизация на освободителното ЛГБТ движение. От ролята и в бунтовете в Стоунуол до основаването на ключови транс организации, наследството на Силвия е безсмъртно.

Джеймс Болдуин:

Джеймс Болдуин е роден в Харлем през 20-те години (по време на т.нар. Харлем ренесанс). Не е никак случайно, че години по-късно той се превръща в един от символите на интелектуалната, социална и артистична революция на черното движение в САЩ. Романът му „Стаята на Джовани“ дава начало на нов литературен канон, даващ глас на хомосексуалните теми. Обединяващ две потиснати общности, Болдуин е доказателство, че интерсекционалността в активизма винаги ще бъде важен.

Бренда Хауърд:

Eдин месец след легендарните бунтове в Стоунуол, бисексуалната Бренда Хауърд организира публично шествие в Ню Йорк по Кристофър стрийт, което се превръща в отправна точка на всички прайд шествия в света и до днес. Превърнало се в ежегодна традиция и известно като „The Christopher Street Liberation Day March“, събитието на Бренда променя света.

Алисия Гарза:

През 2013 след убийството на 17-годишното чернокожо момче Трейвън Мартин, Алисия изрича думите, които ще дефинират черното активистко движение и до днес. Опирайки се на силата на дигиталните технологии, куиър жената превръща „Black Lives Matter“ в известен хаштаг, който несъмнено променя света и вдъхновява много опресирани индивиди да разкажат историята си и да се изправят срещу несправедливостта.

Мис Джей Алексадър:

За много хора от по-младите поколения Мис Джей Александър е една от първите и най-важни репрезентации на куиър човек по телевизията. Като важна част от журито на „America’s Next Top Model“, Джей служи за вдъхновение на много професионални модели в предаването, както и за много гей/транс деца пред екраните.

Алан Тюринг:

Алан Тюринг е известен като основател на компютърната наука, но също така той е брилянтен английски математик и учен, който разбива кода на нацистката машина Енигма през Втората световна война. Тъжната му съдба, след като британското правителство научава за сексуалната му ориентация продължава да ни разтърсва и до днес.

Барбара Гитингс:

Барбара Гетингс е важна част от лесбийското освободително движение през 60-те и 70-те години, когато води дългогодишна борба с Американската психиатрична асоциация. Всичко приключва в нейна полза през 1973 с премахването на хомосексуалността от списъка с психични заболявания.

Сали Райд:

Първата американка в космоса Сали Райд е един от символите на женското движение в науката, а разкриването ѝ в некролога след смъртта ѝ я превръща и в куиър икона. От него научаваме, че Сали е наследена от партньорката ѝ Там, с която са били заедно 27 години.

Харви Милк:

Легендарният Харви Милк не е първия открит ЛГБТ политик в историята, но е несъмнено най-влиятелния такъв. Превърнал се в символ на борбата за гей права в Сан Франциско, Милк дава надежда на движението през 70-те, успявайки да надвие многократно над омразата и дискриминацията.