Забраниха „Уестсайдска история“ в Саудитска Арабия заради транс персонаж

Римейкът на „Уестсайдска история“ на Disney е забранен в Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив заради включването на транс герой.

The Hollywood Reporter потвърди, че музикалната адаптация на Стивън Спилбърг няма да се прожектира в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар, Бахрейн, Оман и Кувейт. Руските разпространители цензурираха героя.

 
L’N’Q: House & Disco
 

В Саудитска Арабия и Кувейт, най-строгите страни по отношение на филмовата цензура, „Уестсайдска история“ беше напълно забранена. В останалите страни от Близкия изток обаче цензурата изисква съкращения, които Дисни отказва да направи. Въпреки че първоначално филмът е имал премиерна дата в тези страни, сега той е забранен.

Източник на „The Hollywood Reporter“ заяви, че решението за забрана на „Уестсайдска история“ се дължи на транс-героинята Anybodys, изиграна от небинарния актьор Ирис Менас.

Anybodys е второстепенен персонаж в мюзикъла и в оригиналния филм от 1961 г. е изиграна като томбой. Адаптацията на „Уестсайдска история“ на Стивън Спилбърг ще излезе по кината в Обединеното кралство в петък.

През 2020 г. анимационният филм „Напред“ на Disney Pixar също беше забранен от няколко държави от Близкия изток, включително Катар и Саудитска Арабия, заради краткото споменаване на лесбийска връзка.

Хомосексуалността е все още криминализирана в много страни от Персийския залив, като е известно, че Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства издават наказателни постановления и дори смъртни присъди за еднополови връзки.

Снимка: Niko Tavernise / 20th Century Studios