Екипът на Rainbow Hub с подгласна награда на годишната церемония „Човек на годината“ 2021

По традиция всяка година на Международния ден за правата на човека – 10 декември, Български хелзинкски комитет провежда церемонията за наградите за принос към правата на човека и правозащитността „Човек на годината„. Тази година церемонията се проведе в The Steps с лайв включване в страницата на БХК и събитието.

Подглансна награда получиха Глория Филипова, Мануела Попова и „Рейнбоу хъб“. Те бяха номинирани за изключителните им приноси за развитието на ЛГБТИ общността в България и защитата на правата на хората от общността. Глория Филипова, Мануела Попова и „Рейнбоу хъб“ са отличени за умелото използване на медийното внимание след нападението на крайни националисти над хъба, за да повишат обществената информираност за престъпленията от омраза срещу ЛГБТИ хората и за да се застъпват за включването им в Наказателния кодекс.

 
L’N’Q: House & Disco
 

 

ЛГБТИ организацията „Действие“ e отличена и за мащабната си работа в защита на равноправието на ЛГБТИ хората и техните семейства, включително с работата на организацията по делото В. М. А. срещу Столична община, район „Панчарево“, България пред Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Приемаме наградата като израз на признание за смелостта на ЛГБТИ хората, които ползват правна помощ и на тези от тях, които водят дела, за да възтържествува справедливостта и равнопоставеността на ЛГБТИ хората в България. Всички вие сте неизменен извор на вдъхновение за нас, за ЛГБТИ общността и обществото ни. Благодарим ви!“ споделят от ЛГБТИ организацията „Действие“.

Платформа за психо-социална помощ kabinet.bg и  „Кабинет „Дъга“ – проект на фондация GLAS и Кабинет.бг с подкрепата на фондация Общствен борд на Telus International, получиха специалната награда „Светлина в тунела“ за дейността си по предоставяне на безплатна психотерапевтична помощ и емоционална подкрепа в отговор на пандемията от COVID-19.

Специален приз „Постоянство и храброст“ получи адв. Наташа Добрева за сърцатата ѝ работа в защита на хора, страдащи от зависимости, посещаващи „Розовата къща“ в София, в това число успешни дела срещу полицейско насилие и за упражняване на родителски права.

Снимки: Илиян Ружин