За воугинг танците и себеизразяването – интервю с Аригато Мелоди

Срещаме ви с Аригато Мелоди – специалния гост-съдия на първия по рода си бал в България. Той е дете на House of Melody и майка на Kiki House of Arise. В момента Аригато е част от танцово крю, а същевременно движи собствен проект на име FutureV, където преподава воугинг и себеизразяване на куиър бежанци.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Здравей, Аригато Мелоди! Представи се на читателите на PROUD.bg.

Здравейте! На 25 съм и живея в Берлин от 15 години. Роден съм в Ангола. Там израснах и там започнах да танцувам за първи път. В началото ми беше интересно да научавам нови движения. Когато се преместих в Германия, не ми оставаше много време за танцуване. Когато навърших 12, се запознах с танцова група и започнах да се уча с тях. Осем човека с различен произход, култура, цвят на кожата и опит с танците. Кръстихме се “SwaggrZ”. С тях излязох за първи път на сцена. Започнахме от малки събития и танцови двубои и постепенно добихме популярност и спечелихме второ място на Berliner Meisterschaft. След успеха ни на конкурса, започнаха често да ни наемат на участия. Сложихме край на групата една година по-късно, а аз продължих да танцувам с най-добрия ми приятел до 2012. С него участвахме в различни модни ревюта и конкурси. Между 2012 и 2014 учих в “Academy” – танцувално училище за младежи. Точно там открих воугинга и се запалих по него. Страхотен стил на тануване, при който постоянно научаваш нещо ново. Както виждате, имам голям опит с танците и изкуството. Смятам, че мога да се изразявам чрез танци и мога да науча и другите хора да го правят.

Кои са най-големите ти постижения като професионален танцьор?

Най-много се гордея, когато учениците ми по танци печелят конкурси.

Кога се сблъска за първи път с ballroom културата?

Когато видях Джорджина по телевизията и започнах да я следя в социалните мрежи. След това се запознах с някои от момичетата, които участваха на местната ballroom сцена. Първият път, когато участвах в бал, не знаех нищо за културата, но се влюбих в костюмите и танците.

Кои са нужните качества за да успееш в бал?

Трябва да си силен, самоуверен и трябва да си се научил да обичаш тези, които те мразят.

Какво очакваш да видиш като съдия на първия бал в София?

Вълнувам се да видя разнообразието и насладата на всички хора, които ще участват. Тематиката също е прекрасна!

Разкажи ни повече за съставите “The House of Melody” и “Kiki House of Arise”.

The House of Melody е група от артисти, които се обединиха за да споделят помежду си любовта към воугинг танците. Макар и да сме различни, вярваме във взаимната подкрепа и силата ни е вярата в споделянето на танците, изкуството и любовта. The House of Melody носи отговорност не само за участието в балната култура, но и в изграждането на немската воугинг общност през последните пет години. Като избрано семейство, ние имаме късмета да се учим един от друг и да се развиваме заедно като артисти. Kiki House of Arise e танцовата ми група. Съществуваме от март 2018 и сме известни международно. Често пътуваме в Европа и организираме семинари и изпълнения. Също така, организираме наши събития. Докато създаваме пространство за танци, се опитваме да се борим срещу предразсъдъците и расизма.

Какво да очакват участниците в уъркшопа ти “History & Runway” и “Vogue Fem Elements & Freestyle”?

Да научат повече за историята и да разберат защо воугинга е толкова овластяващ.

Работилницата за танци на Аригато Мелоди ще се проведе на 16-ти февруари от 14:30 в Национален студентски дом.