За чувствеността и поезията в гей секса – интервю с художника Клеман Льогран

 
Sofia Pride 2023
 

Клеман Льогран е от онези артисти, които ще разпознаете от километри. Чаровният французин грабва вниманието на арт ценителите от гей общността в Instagram от години. Красивите му автопортрети заслужават отделна публикация, а ние се свързахме с него, за да си поговорим за експресивните му илюстрации и колажи, които имат място на стената на всеки стилно издържан интериор.

Здравей, Клеман! Как се справяш по време на пандемия?

Здравей, Христо! Справям се някак. Много неща се промениха през последната година. Липсват ми изложбите и творческите колаборации, но не искам да се оплаквам, защото знам, че времената са трудни за всеки един от нас.

Как се зароди страстта ти по графичния дизайн и илюстрациите?

Всичко започна с един компютър, който дядо ми подари. На него се научих да правя фотоколажи със снимки от старите списания на баща ми. И все пак нямаше да си говоря с теб за това, ако не бях започнал да уча графичен дизайн. Първият голям скок в развитието ми се случи, когато Франсоа Фабиан (бел.авт. – легендарна френска актриса) ме нае да работя върху дизайна на музикалния ѝ албум.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Clément Legrand (@clemenlegrand)

Кои са артистите и стиловете, оставили отпечатък върху почерка ти?

Моят стил на рисуване е вдъхновен най-вече от изчистените цветове и форми на 60-те и 70-те години. Любимите ми артисти са Марк Ротко, Пийт Мондран, Анри Матис, Анди Уорхол и най-вече Жан Кокто, който описва в творчеството си тръпката от любовта към поезията и сексуалността с цялата ѝ страст и чувственост.

Някои от твоите илюстрации изглеждат много еротично. От какво са вдъхновени? От истински случки или от фантазии?

Влагам много от себе си в тези илюстрации. По-голяма част от тях са фантазии. Изпитвам особено вълнение от усещането да съм наблюдател на един откраднат момент, в който не участвам пряко.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Clément Legrand (@clemenlegrand)

Кои са любимите ти части от мъжкото тяло?

Трудно ми е да направя класация на любимите ми части. Няма част от тялото, която не харесвам. Имам слабост към мъжките стъпала и длани. Според мен те могат да изразяват много чувства.

Как създаваш колажите си?

Колажите ми са продължение на работата ми като прохождащ графичен дизайнер. Най-интересната част от процеса е това, което се случва в съзнанието ми. Трудно ми е да го изразя с думи, но се опитвам чрез тях едновременно да задоволя желанието на нарисуваните човешки фигури и да дам нов живот на фотографските снимки, които използвам.


Кое е най-голямото ти постижение до този момент?

За най-голямо постижение смятам приноса си за сериала „Boomerang“, дело на Лена Уейт и Хали Бери. Продуцентите на шоуто се свързаха с мен, а аз първоначално предположих, че мейла е просто спам. В крайна сметка, една от картините ми бе включена в сериала, закачена в спалнята на главната героиня. За мен това е нещо невероятно!

Instagram е страхотна платформа за много куиър артисти. Как ти се отразява все по-често налаганата цензура там?

Благодарен съм за Instagram, защото това е един канал, който ми даде видимост. Аз съм тих и резервиран човек и тази социална мрежа ми помогна да се отворя повече към света и да достигна до повече хора с изкуството си. Прав си за цензурата, която се налага все по-често там. Понякога тя ме притеснява и ми пречи да изразявам себе си свободно. За съжаление, ние (артистите) не можем да направим нищо по въпроса, освен да бъдем солидарни един с друг, когато нечие произведение бъде незаслужено изтрито.

Специално послание за читателите на PROUD.bg?

Нямам търпение ситуацията да се промени скоро. Ще се радвам един ден да дойда и да се запозная с вас на изложба в България.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Clément Legrand (@clemenlegrand)

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина