За чувствеността и поезията в гей секса – интервю с художника Клеман Льогран

Клеман Льогран е от онези артисти, които ще разпознаете от километри. Чаровният французин грабва вниманието на арт ценителите от гей общността в Instagram от години. Красивите му автопортрети заслужават отделна публикация, а ние се свързахме с него, за да си поговорим за експресивните му илюстрации и колажи, които имат място на стената на всеки стилно издържан интериор.

Здравей, Клеман! Как се справяш по време на пандемия?

 
L’N’Q: House & Disco
 

Здравей, Христо! Справям се някак. Много неща се промениха през последната година. Липсват ми изложбите и творческите колаборации, но не искам да се оплаквам, защото знам, че времената са трудни за всеки един от нас.

Как се зароди страстта ти по графичния дизайн и илюстрациите?

Всичко започна с един компютър, който дядо ми подари. На него се научих да правя фотоколажи със снимки от старите списания на баща ми. И все пак нямаше да си говоря с теб за това, ако не бях започнал да уча графичен дизайн. Първият голям скок в развитието ми се случи, когато Франсоа Фабиан (бел.авт. – легендарна френска актриса) ме нае да работя върху дизайна на музикалния ѝ албум.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Clément Legrand (@clemenlegrand)

Кои са артистите и стиловете, оставили отпечатък върху почерка ти?

Моят стил на рисуване е вдъхновен най-вече от изчистените цветове и форми на 60-те и 70-те години. Любимите ми артисти са Марк Ротко, Пийт Мондран, Анри Матис, Анди Уорхол и най-вече Жан Кокто, който описва в творчеството си тръпката от любовта към поезията и сексуалността с цялата ѝ страст и чувственост.

Някои от твоите илюстрации изглеждат много еротично. От какво са вдъхновени? От истински случки или от фантазии?

Влагам много от себе си в тези илюстрации. По-голяма част от тях са фантазии. Изпитвам особено вълнение от усещането да съм наблюдател на един откраднат момент, в който не участвам пряко.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Clément Legrand (@clemenlegrand)

Кои са любимите ти части от мъжкото тяло?

Трудно ми е да направя класация на любимите ми части. Няма част от тялото, която не харесвам. Имам слабост към мъжките стъпала и длани. Според мен те могат да изразяват много чувства.

Как създаваш колажите си?

Колажите ми са продължение на работата ми като прохождащ графичен дизайнер. Най-интересната част от процеса е това, което се случва в съзнанието ми. Трудно ми е да го изразя с думи, но се опитвам чрез тях едновременно да задоволя желанието на нарисуваните човешки фигури и да дам нов живот на фотографските снимки, които използвам.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Clément Legrand (@clemenlegrand)


Кое е най-голямото ти постижение до този момент?

За най-голямо постижение смятам приноса си за сериала „Boomerang“, дело на Лена Уейт и Хали Бери. Продуцентите на шоуто се свързаха с мен, а аз първоначално предположих, че мейла е просто спам. В крайна сметка, една от картините ми бе включена в сериала, закачена в спалнята на главната героиня. За мен това е нещо невероятно!

Instagram е страхотна платформа за много куиър артисти. Как ти се отразява все по-често налаганата цензура там?

Благодарен съм за Instagram, защото това е един канал, който ми даде видимост. Аз съм тих и резервиран човек и тази социална мрежа ми помогна да се отворя повече към света и да достигна до повече хора с изкуството си. Прав си за цензурата, която се налага все по-често там. Понякога тя ме притеснява и ми пречи да изразявам себе си свободно. За съжаление, ние (артистите) не можем да направим нищо по въпроса, освен да бъдем солидарни един с друг, когато нечие произведение бъде незаслужено изтрито.

Специално послание за читателите на PROUD.bg?

Нямам търпение ситуацията да се промени скоро. Ще се радвам един ден да дойда и да се запозная с вас на изложба в България.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Clément Legrand (@clemenlegrand)