ВАС с окончателно решение по случая с Милена Славова

С решение от вчера, Върховен административен съд затвърждава практиката на върховните съдилища в България да отричат съществуването и правото на личен и семеен живот, и на човешко достойнство на ЛГБТИ хората в България.

Върховния административен съд постанови, че изказването на Милена Славова е лично мнение и не засяга цялата ЛГБТИ+ общност, споделят от ЛГБТИ+ организацията „Действие„.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Новината идва след серия от правни удари върху ЛГБТИ+ общността в България. След които решението на ОСГК на ВКС, с което ВКС затвориха пътя на утвърждаване на юридическия пол на транс хората и решението на ВАС, с което отхвърли иска на бебе Сара, въпреки решението на Съда на ЕС, с което трябваше да се съобрази.

Ние не сме носители на пороци и с организирането си, и участието си в София Прайд, не се натрапваме, а защитаваме правото си да бъдем пълноправни граждани на тази държава. За съжаление, ВАС и Комисията за защита от дискриминация не могат да го разберат и се страхуват да застанат на страната на правото!“ коментират от Действие.

Като допълнение ЛГБТИ+ организация „Действие“ е осъдена да заплати 270 лева разноски на КЗД и 1500 лева за адвокатските разноски на Милена Славова.

Как да подкрепите „Действие“ и тяхната мисия може да разберете тук.