Победителката в Евровизия 2018 – Нета ще участва на София Прайд

Певицата Нета, която донесе победа за Израел в Евровизия 2018 с енергичното изпълнение Toy (Играчка), ще участва в концерта на София Прайд на 8 юни. Нета ще се качи на сцената преди началото на шествието в 19:30 ч, а по-късно в същия ден ще изнесе концерт на покрива на сградата на „Уолтопия“ в Техпарк София. Събитието там е официалното афтър парти на Прайд и ще започне веднага след края на шествието, като ще бъде осигурен и безплатен транспорт, тръгващ от Паметника на Съветската армия.

Нета Барзилай или просто Нета представи преди броени дни и новото си парче от сцената на Евровизия 2019 в Тел Авив, където също участва и Мадона. Нета е първият победител в песенния конкурс, който идва в България по повод Прайд. Самата тя е отявлен защитник на правата на жените и ЛГБТИ хората по целия свят. Наскоро тя заяви, че е абсурдно гей хората да нямат равни права в родната й страна Израел.

 
L’N’Q: House & Disco
 

“Не мога да повярвам, че аз мога да създам семейство с когото реша, а гей хората да не могат, възмутено сподели Нета пред списание Attitude. Всички плащаме данъци, всички сме длъжни да служим в армията, а правителството не ни третира като равни, продължи тя. Когато атакуваш една общност и им кажеш, че те не заслужават същото като останалите, на тях им е трудно да повярват в себе си и да отговарят на удара. Много гей мъже се страхуват да се разкрият, защото смятат, че са по-нисши. Трябва да използваме силата на социалните мрежи и винаги да поставяме тази дискусия. Трябва да правим все по-големи прайдове. Прайд трябва да стане национален празник, а не просто купон за една общност.”

„Не давай власт на омразата, дай власт на любовта“ е посланието на 12-то ежегодно шествие на София Прайд 2019, което се провежда в подкрепа на равенството на ЛГБТИ хората и ще се състои на 8 юни тази година. Както обикновено, събитието ще започне в 16:30 ч с концерт пред Паметника на Съветската армия, а самото шествие ще бъде в 19:30 ч.

За да изразят своята подкрепа участие в музикалната програма преди шествието ще вземат още и Галена, Михаела Филева, Ерол Ибрахимов от Уикеда, Мила Роберт, Рут Колева и групата IVA.

Гостуването на Нета се осъществява с подкрепата на Absolut, посолството на Израел в България и посолството на Великобритания. Партньори на София Прайд тази година за първи път са Milano Pride supported by Airitaly, Посолството на САЩ в България, Walltopia, Sutherland, VMware, Посолство на Австралия в Атина, InterPride.

Цялата програма на София Прайд и съпътстващите го събития може да бъде намерена на www.sofiapride.org.