Заради крайнодесни организации, Сърбия отменя ЕвроПрайд

Александър Вучич признава "нарушаване на правата на малцинствата", като се позовава на опасения от сблъсъци по време на ЛГБТ+ събитието в Белград

Президентът на Сърбия заяви, че няма да позволи провеждането на ЕвроПрайд в Белград следващия месец, като се позова на заплахи от десни екстремисти и опасения от сблъсъци. Александър Вучич обяви решението за отмяна на събитието, което трябваше да се проведе от 12 до 18 септември, по време на пресконференция.

Преди три години членовете на Асоциацията на организаторите на ЕвроПрайд (EPOA) избраха сръбската столица за домакин на ежегодното събитие. Вучич заяви, че кризата със съседно Косово и различни икономически проблеми са сред причините, поради които властите на балканската страна не смятат, че могат да се справят с ЕвроПрайд.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Това е нарушение на правата на малцинствата, но в момента държавата е притисната от множество проблеми„, каза той.

Организаторите на ЕвроПрайд заявиха, че сръбските власти трябва да осигурят сигурност срещу „хулиганите„, които заплашват шествието и се опитват да го дискредитират. Председателят на EPOA Кристин Гарина призова сръбския министър-председател Ана Бърнабич да спази обещанието си да подкрепи събитието.

Президентът Вучич не може да отмени чуждо събитие„, каза Гарина. „Правото на провеждане на прайд е обявено от Европейския съд по правата на човека за основно човешко право.

Един от организаторите в Сърбия, Горан Милетич, заяви, че полицията трябва официално да забрани шествието, за да предотврати провеждането му. Ако тя издаде забрана, организаторите ще подадат жалба в Конституционния съд на Сърбия. Той настоява, че не може да се забраняват мероприятията на закрито, планирани като част от едноседмичното честване.

Единственото нещо, което може да се случи, е полицията да забрани шествието.„, каза Милетич. „Подобно хипотетично решение обаче би било в противоречие с конституцията.

Сърбия обеща да защитава правата на ЛГБТ+ общността, докато се стреми към членство в ЕС, докато все по-яростни привърженици на десницата тормозят и понякога нападат хора въз основа на тяхната сексуална ориентация или полова идентичност. Десните и проруските групи в Сърбия набраха сила и някои от тях дори си осигуриха места в парламента по време на общите избори в страната през април. Неотдавна няколко хиляди души се включиха в шествие в Белград срещу ЛГБТ+ прайда.

Вучич спечели още един петгодишен мандат на първия тур на гласуването през април, а неговата Сръбска прогресивна партия спечели с голяма преднина общите избори. В събота президентът заяви, че Бърнабич, която е ръководила предишните две правителства на страната, трябва да оглави новия кабинет, който се очаква да бъде сформиран през следващите седмици.

Бърнабич за първи път стана министър-председател на Сърбия през 2017 г., което беше възприето като голяма промяна за страната, която е предимно консервативна и доминирана от мъже. Ана Бърнабич живее с партньорката си, но ЛГБТ+ групи критикуват министър-председателя, като твърдят, че тя не е направила почти нищо за подобряване на ситуацията за ЛГБТ+ хората в сръбското общество.

След сблъсъците по време на прайда в Белград през 2010 г., следващите шествия се провеждат със силна полицейска защита.