Косовските депутати гласуват с огромно мнозинство против признаването на еднополовите съюзи

 
BHK Banner
 

В Косово гласуваха с огромно мнозинство срещу законодателство, което предвиждаше официално признаване на еднополовите граждански партньорства в страната. След парламентарен дебат на 16 март с гласовете на 120 против и само 28 за законът не беше приет, съобщи Euractiv. Опитът да се доближи страната до брачното равенство беше иницииран от правителството на министър-председателя Албин Курти.

Успехът му щеше да доведе до това Косово да стане първата страна с мюсюлманско мнозинство, която въвежда такъв закон. Тъй като лидерите на страната искат Косово да се присъедини към Европейския съюз, законодателството е част от по-широк кръг от предложени граждански реформи, подкрепени от органа.

Правата принадлежат на нас„, заяви Курти по време на дебата. „Те принадлежат на всички.“

Неговото правителство предложи да бъдат разрешени „регистрирани граждански съюзи между хора от един и същи пол„. Противниците на законопроекта обаче не се съгласиха с това. Лабиноте Деми-Муртези, представител на управляващата партия, заяви, че бракът е „приемлив“ само когато включва „лица от противоположния пол„. По-рано този месец офисът на ЕС в Прищина насърчи парламента на страната да приеме закона, както и други реформи, които ще осигурят повече права за малцинствените групи и промени в бизнеса.

Неприемането на гражданския кодекс ще има сериозни негативни последици за много аспекти от живота на косовските граждани и предприятия, както и за цялостното икономическо развитие на Косово

Активисти протестираха срещу новината на 17 март и излязоха по улиците на Прищина.

Хомофоби, нямате място в парламента“ и „Любовта е съпротива, ние също сме част от семейството“ са били сред лозунгите, скандирани от присъстващите, според BalkanInsight.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина