ILGA: „ЛГБТ+ правата в Европа са в сериозен застой“

ILGA-Europe публикува ежегодното си проучване (т.нар. Rainbow Map), класиращо правната и политическа ситуация на ЛГБТИ хората в 49 европейски държави. Според резултатите не се забелязва почти никакво развитие в правата на общността през последните 12 месеца.

За шеста поредна година на челната позиция е Малта, а Белгия е на второ място, следвана от Люксембург. Трите страни, които са на дъното на класацията са същите като миналата година – Азербайджан, Турция и Армения. Полша, от своя страна, е на последна позиция сред страните от Европейския съюз. България дели 36/37-то място с Молдова.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Държавите, които вървят най-стремглаво назад са Украйна, поради изтичането на плана за действие на правителството, и Грузия, поради липсата на ясна процедура за законно признаване на пола и рисковата ситуация за ЛГБТ+ защитниците в страната.

Най-голям прогрес са отбелязали Малта, Северна Македония и Босня и Херцеговина. През последната година Малта добави половите характеристики към закона за защита на бежанците и публикува нови политически насоки за грижа на бездомните ЛГБТИ лица, а в Босня и Херцеговина и Северна Македония правото на мирно събиране се упражнява все по-свободно.