Какво се случи на междинните избори в САЩ?

Само преди дни гласоподавателите в САЩ излязоха на избори, провеждайки референдум за крайно десния завой, готвещ се в американската политика – и дори влязоха в историята. Ето някои от най-големите изводи от междинните избори досега.

Голяма победа за абортите. В петте щата, в които се гласуваше за репродуктивна свобода, включително Калифорния, избирателите подкрепиха достъпа до аборт.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Червената вълна“ се превръща в „червена пулсация“. Според The New Republic, „партията, която държи Белия дом, губи места в Конгреса по време на първите междинни избори„, средно 28 места от 1934 г. насам. В момента републиканците изглеждат готови да спечелят само 8-10 места.

Въпреки че Тръмп не беше включен в бюлетината, той все пак загуби.Пътят на Доналд Тръмп към Белия дом стана още по-стръмен„, пише Los Angeles Times. Кандидатите, за чиито номинации Тръмп помогна, изостанаха от други републиканци, а подкрепяният от Тръмп д-р Оз загуби ключова надпревара за Сената в Пенсилвания.

Голям избирателна активност сред младите хора. Хората наистина се явиха да гласуват – особено представителите на поколението Z и младите жени, които гласуваха предимно за кандидати, подкрепящи абортите. MSNBC съобщи, че,“младите гласоподаватели се регистрираха в този междинен цикъл с темпове, които съвпадат или надхвърлят историческите нива от 2018 г.„. Предварителното проучване на изхода от изборите показа, че националният избор на младежите за Конгреса е бил 63% за демократите, 35% за републиканците.

Имаше куиър вълна! Според Фонда за победа на ЛГБТИ+рекордните 340 открити ЛГБТК кандидати, участвали в междинните избори тази година, са спечелили изборите си„. Бяха отбелязани редица вълнуващи първи резултати, включително:
1. Робърт Гарсия, който беше избран за представител на 45-ия конгресен район на Калифорния и е първият ЛГБТИ+ имигрант, избран в Конгреса.
2. Мора Хийли, първата лесбийка губернатор в историята на САЩ, избрана в Масачузетс.
3. Джеймс Рьозенер, първият транс мъж, избран в щатски законодателен орган в САЩ.
4. И 178-те ЛГБТИ+ хора, които се кандидатираха за длъжност в Калифорния тази година – повече от всеки друг щат.

Имаше и някои други забележителни първи стъпки.
1. Максуел Фрост стана първият представител на поколението Z, избран в Конгреса, където средната възраст на членовете на Камарата на представителите в момента е 58 години.
2. Уес Мур стана първият чернокож губернатор на Мериленд.
3. Кати Хочул стана първата избрана жена за губернатор на Ню Йорк.