В Бразилия хомофобията вече се наказва със затвор

В Бразилия хомофобската реч на омразата вече се наказва с лишаване от свобода, съгласно решение на най-висшия съд на страната.

В решение с 9-1 гласа, взето във вторник, Върховният федерален съд (ВФС) на Бразилия определи, че съществуващият федерален закон за престъпленията от омраза в страната защитава и отделни ЛГБТИ+ хора. Въпреки че с решение от 2019 г. се установява, че хомофобската реч на омразата, подобно на расизма в Бразилия, е престъпление, това решение се отнася за ЛГБТИ+ общността като цяло, а не за обиди срещу отделни хора. Бразилската застъпническа организация ABGLT твърди, че тези защити не са адекватни, и съдът се съгласи.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Решението означава, че хората, които нарушават закона, могат да бъдат осъдени на лишаване от свобода от две до пет години, според АФП. ABGLT публикува във Facebook съобщение, с което отпразнува решението, наричайки го „историческо постижение за нашата общност„.

Въпреки че Бразилия е известна с едни от най-силните правни защити на ЛГБТИ+ хората в света, в страната има и един от най-високите проценти на насилие срещу членове на ЛГБТИ+ общността. Според бразилския вестник Brasil de Fato броят на убийствата на транс хора в страната е един от най-високите в световен мащаб.