Исторически момент за Чили: Парламента легализира еднополовите бракове и осиновяването

Чили обнародва закон, който предоставя равни права на еднополовите двойки за сключване на брак, което е важна победа за активистите за правата на ЛГБТ общността. Законодателството беше прието с огромно мнозинство в двете камари на парламента във вторник, за да се одобри законопроект за равенство на браковете, който включва и узаконяване на осиновяванията от еднополови двойки.

С това Чили стана 31-вата държава в Латинска Америка и шестата в Южна Америка, която разрешава еднополовите бракове.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Във вторник законопроектът беше одобрен от Сената с 82 гласа „за„, 20 „против“ и двама въздържали се. След знаменателното гласуване няколко депутати в Камарата се прегърнаха, включително някои от противоположните партии. Законопроектът за равноправните бракове се бави в Конгреса в продължение на четири години, след като за първи път беше представен от Мишел Бачелет и остана пренебрегнат, докато президентът Себастиан Пиньера не му даде спешен статут. Подкрепата на Пиньера беше изненада за всички, тъй като той отдавна твърди, че бракът е съюз между мъж и жена.

Законът ще позволи на гей двойките да имат родителски права, което досега беше забранено от Закона за гражданския съюз. В годишната си реч пред Конгреса на 1 юни Пиньера заяви: „Мисля, че е дошло времето да се гарантира тази свобода и това достойнство на всички хора.

Мисля, че трябва да задълбочим ценността на свободата, включително свободата да обичаш и да създадеш семейство с любимия човек. Също така ценността на достойнството на всички отношения на любов и привързаност между двама души„, добави той.

Договорените промени са признаването в Чили на бракове на еднополови двойки, сключени в чужбина, и определянето на брака като „тържествен договор между двама души“, а не между мъж и жена.

Снимка: REUTERS/Rodrigo Garrido