Австрия прекратява дискриминационната забрана за даряване на кръв от ЛГБТ хора

В изявление за Mannschaft председателят на HOSI Виена Ан-Софи Отте заяви, че "дългогодишният натиск" от страна на ЛГБТ+ общността е допринесъл за това правителството да изготви нови правила относно "недискриминационното кръводаряване".

 
BHK Banner
 

С огромна победа за правата на ЛГБТ+ хората Австрия премахна архаичната си забрана за даряване на кръв от куиър лица. На 20 май министърът на здравеопазването от партията на Зелените, Йоханес Раух, обяви в изявление революционната новина.

Слагаме край на дискриминация от друга епоха„, каза той. „Ако някой иска да помогне, като дари кръв, няма причина да бъде възпрепятстван да го направи заради сексуалната си ориентация или полова идентичност.

Съгласно новия набор от правила всяко лице, което е имало сексуален контакт през последните три месеца, ще бъде възпрепятствано да дарява кръв – независимо от неговата сексуална ориентация или полова идентичност. Това е рязка промяна в сравнение с предишните разпоредби на страната, според които, например, на небинарни и транс лица беше напълно забранено да даряват кръв.

На гей мъжете също беше забранено да даряват кръв в продължение на 12 месеца от последният им полов контакт. Всеобхватната мярка ще бъде въведена тази есен и ще бъде оценена от здравни експерти след две години.

Неотдавна редица държави отслабиха ограниченията за даряване на кръв от бисексуални и гей мъже. Обединеното кралство направи това едва през миналата година, заедно със страни като Гърция, Франция, Дания, Бразилия, Израел и Унгария, които също отмениха забраните си.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина