„В моите песни мотивът за това да бъдеш себе си е основен“ – интервю с Виктория Георгиева

Конкурсът Евровизия винаги е бил едно от любимите музикални събития за куиър общността. Тази година България ще бъде представена от Виктория Георгиева, която ще изпълни емоционалната си балада „Growing Up is Getting Old“, а няколко седмици по-късно ще озари и сцената на дългоочаквания Sofia Pride 2021. Броени часове преди втория полуфинал, в който ще участва, се свързахме с певицата за да поговорим за творчеството ѝ, емоциите от Евровизия и подкрепата ѝ към ЛГБТ+ общността.

Здравей, Виктория! Поздравления за участието на Евровизия тази година с „Growing Up is Getting Old“! Какво е водещото послание на песента?

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Водещото послание на песента е за семейството, което трябва да ценим, за онези малки моменти и времето, което имаме с тях, тъй като то не винаги е достатъчно. Другото важно послание е свързано с онези моменти, в които не се чувстваш добре по някаква причина, но въпреки избираш да се изправиш и да продължиш. Всички имаме спадове и върхове в живота, но всеки един от нас може да промени света или както се пее в песента „всички сме спасители на света“.

Вече си в Ротердам за Евровизия 2021, а вторият полуфинал на конкурса в Ротердам е на 20-ти май. Как се чувстваш? Готова ли си за голямата сцена?

Не знам как минаха тези две години – от избора да представя България на Евровизия до големия ден, в който ще изляза на сцената. Много се вълнувам, че ще имам възможност да пея на тази сцена и да представя цяла България. Ще изпея “Growing Up is Getting Old” за всички вас, които ме подкрепяте, за моето семейство и приятели и най-вече за моя баща. Знаете, че имахме тежки месеци в моето семейство. Родителите ми няма да могат да бъдат в Ротердам, затова и взимам негова снимка на сцената с мен по време на изпълнението ми. Тя ми дава сила и положителна енергия.

Новото ти EP се казва “A Little Dramatic”. Как се роди това заглавие?

Много дълго обсъждахме как да се казва изданието. Заглавието си дойде само, в крайна сметка. Някак си обединява всички песни – “Imaginary Friend”, “Dive Into Unknown”, “Phantom Pain”, “The Funeral Song” и разбира се, “Growing Up is Getting Old”. Много съм горда с EP-то и се надявам още повече хора да го чуят след изпълнението ми на Евровизия.

Виктория на втората репетиция за изпълнението ѝ на Евровизия в Ротердам.

Какво те вдъхновява да пишеш музика?

Буквално всичко, което се случва в живота ми и в света около мен. Чрез музиката успявам да изразя чувствата и мислите, които често не мога с думи. Когато пиша музика и когато я изпълнявам, усещам емоциите си по-силно, а тази свобода, която имам тогава, ме вдъхновява още повече.

Кои са любимите ти участници от Евровизия и защо?

Това е доста труден въпрос. Не мисля, че мога да посоча някого конкретно, защото всеки участвал в този конкурс през годините е специален и уникален сам по себе си. Харесвам онези, които изразяват себе си и не са подвластни на онова, което се смята за модерно към момента. От победителите много харесвам Salvador Sobral и Duncan Laurence. Тази година се възхищавам много на Jeangu от Нидерландия, заради силните послания в песента, на Barbara от Франция, както и на Gjon от Швейцария отново по същата причина и заради невероятните гласове и емоцията, която предават. Blas Canto от Испания също успява да ме развълнува много с изпълнението си. С него се запознах и на живо в Мадрид и е не само страхотен артист, но и страхотен човек. Като цяло пожелавам успех на всеки един участник. Всички дават най-доброто от себе си и заслужават да са на тази сцена.

Миналата година ти имаше изпълнение на Sofia Pride Live, а тази година те очакваме на сцената на Sofia Pride 2021. Какво означават тези участия за теб?

В моите песни мотивът за това да бъдеш себе си, да вярваш в себе си, независимо от мнението на околните, е основен. Затова и беше чест да пея на Sofia Pride Live и се вълнувам, че и тази година ще имам възможност да пея на това невероятно и вдъхновяващо събитие. Страхотно е, че тази година шествието ще бъде физическо и ще можем да се видим на сцената. Всяко едно участие е вълнуващо и различно от предишното. Онлайн концертите често са голямо предизвикателство за изпълнителите, тъй като без публика изживяването не е същото. Ние черпим от енергията и емоциите на хората в публиката и когато няма такава е по-странно. Екипът на Sofia Pride Live, обаче, се беше постарал изживяването да бъде прекрасно и им благодаря за това. Надявам се и на хората, които са гледали и слушали да им е било приятно и да съм ги развълнувала.