София куиър форум 2020 ще бъде посветен на историята на драг културата в България

„София куиър форум 2020: История на преобличането в България“ ще бъде посветен на историята на драг-пърформанса в България с фокус върху 90-те. Изданието на СКФ има за цел да създаде широко достъпна информационна база, която ще провокира разговор между поколения драг-изпълнители и тези, които се вдъхновяват от тях, включвайки центрове на драг пърформанса от цялата страна.
Типично за унисекс и техно естетиката на 90-те, тази драг културна сцена е широко разпространена като комерсиално направление в модата и музиката и определя профила на новото и младежкото от тези години в световен мащаб. Специфично за българската сцена е, че въпреки субкултурността на драг сцената тя е широко приета и не е типична само за куиър средите, както на други места. „Спартакус” в София, „Калигула” в Пловдив, “Оскар Уайлд’ и “Александър” във Варна не са просто „гей барове“: в тях ходят и хетеросексуални хора, а самата общност на посетителите на клуба е допълнително създавана от избора на фейс-контрола на входа, който преценява дали външния вид подхожда на куиър и драг атмосферата в бара, без непременно да визира сексуалността на всеки един от посетителите. Екстравагантните и често преувеличени превъплъщения в другия пол са високо ценени и включени. Поради това включване, сцената е силно вдъхновяваща за поколенията художници и културни дейци, започнали своята кариера през 90-те, и поставя началото на художествено изразяване и начин на живот със своето влияние и днес.
Това издание на СКФ ще включва изложбена експозиция в галерия “Структура” и онлайн архив като част от сайта на СКФ, в които ще бъдат представени документални фото и видео материали на драг кралици, участвали в програмата на легендарни клубни сцени като „Спартакус” (София), „Оскар Уайлд” и “Александър” (Варна) и “Калигула” (Пловдив). Материалите ще бъдат съпроводени от серия интервюта с кралиците, както и с театрални режисьори и артисти, които показват изключително силното влияние на тази клубна среда върху театъра, музиката, телевизията, модата и лайфстайл изданията от 90-те. Форумът ще проследи и връзката на този феномен с по-новите явления в тази област като “Куиър въртележка”, “House of Diva Station” и “House of Benediction”.
По време на София куиър форум драг пърформансът ще бъде поставен в исторически контекст. Темата за преобличането е била винаги актуална и присъства в много разнообразни пластове на българската култура от векове. Примери са народните традиции на преобличане на мъже като жени и жени като мъже от времето на траките, уникални за нашата страна и почти непредставени в съседните на нас култури. Тези традиции продължават да са представени широко в българския фолклор и в религиозните обреди по време на Бабинден, ритуалът “совойница” и кукерските празници. Подобни ритуали и тяхното сравнително разглеждане с днешния ден отразяват не само пластичността на човешката сексуалност, но и поливалентността на половите роли в обществото.
Куратори на СКФ 2020 са Ясен Згуровски и Боряна Росса, а тази година София куиър форум работи в сътрудничество с галерия Структура.