Разпитват жертвите на нападението в „Рейнбоу Хъб” по делото срещу Расате

Днес, 30-ти март, започна същинската част на делото срещу лидера на Български национален съюз Боян Станков-Расате с разпит на пострадалите при щурма на „Рейнбоу Хъб” в края на миналия октомври. Повдигнатите обвинения са за хулиганство и нанасяне на телесна повреда.

Напомняме, че атаката се случи на 30-ти октомври около 18:00 докато тече общностна среща, обсъждаща проблемите на транс хората в България. Срещата е прекъсната от група от около 10 мъже и жени, които нахлуват в Rainbow Hub, начело с Боян Расате и вандализират пространството, трошат техника и мебели, удрят и активист на фондация Билитис – Глория Филипова. Това се случва броени дни след входирането на петицията от над 8000 подписа в подкрепа на добавянето на анти-ЛГБТИ престъпленията от омраза в българското законодателство.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Докато тече делото, пред Съдебна палата днес от 14:00 се състоя и протест „Не е хулиганство, а престъпление от омраза!„, чиято цел беше да подкрепи представителите на нашата общност, които бяха привикани за изслушване в съдебната зала, но и за пореден път да бъдат поискани промени в НК, които да включват престъпления от хомофобски и трансфобски подбуди.