PROUD to Present: Любо Андреев

През последните години ЛГБТИ+ общността направи значителен напредък към равенство и приемане, въпреки дългия път, който все още предстои пред всички нас. В стремежа си да хвърлим светлина върху предизвикателствата и успехите, PROUD представя поредица от интервюта с интересни ЛГБТИ+ личности. От активисти до артисти, от политици до спортисти, хора, допринесли по един или друг начин за видимостта на ЛГБТИ+ общността в България. В поредицата PROUD to Present насочваме вниманието си към някои от най-завладяващите им истории, а ето и първата от тях.

Oh Brit Crew!

 
L’N’Q: House & Disco
 

Срещаме ви с Любо Андреев – българин, реализирал се като личен шопинг асистент и стилист в Лондон. Със страст към модата и усет към стила, Любо е работил с големи имена, сред които Галена и Виктория Бекъм. Но талантите на Любо не се изчерпват с това – той е и запален танцьор, който не обича нищо повече от това да се отпусне и да изрази себе си чрез движение. Последната сбъдната мечта на Любо е участието му в предаването, превърнало се в световен ЛГБТИ+ феномен – RuPaul’s Drag Race UK Сезон 4, където се превърна в един от изкусителните асистенти на РуПол. Днес ще разговаряме с Любо за неговата кариера, пътят към Лондон и близката му среща с най-разпознаваемата драг кралица в света.

Привет, Любо! Представи се на читателите на PROUD.

Здравейте, аз съм Любо, на 32 години, роден съм в град близо до Пловдив, но от години живея в Лондон. Учил съм актьорско майсторство в Пловдивския университет, последвано от хореография за съвременен танц в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, а след това заминах за Обединеното кралство.

Защо реши да заминеш?

Беше напълно спонтанно, преместихме се с тогавашния ми партньор и живях 9 месеца в Северна Ирландия, а след това посетих сестра ми в Лондон и впоследствие останах там. Започнах да уча английски и малко след това направих първите крачки към това да се занимавам професионално с мода, към която винаги съм имал интерес. Започнах като личен шопинг асистент и стилист в една от най-големите модни вериги в Европа. Работил съм с много хора дори и от българския хайлайф като Галена например.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreev (@andreev.ls)

Ти доби голяма популярност през последните месеци сред една фен база – тази на RuPaul’s Drag Race. Как попадна в шоуто?

От продукцията на предаването ме откриха в Instagram и ми предложиха да се пробвам на кастингите. Изпратих необходимата информация и казаха, че ще държим връзка.

Как протече самия кастинг? Как се става Brit Crew?

Мисля, че бяхме около 700-800 човека, заради което целия процес отне доста време, а и заради мерките, които все още бяха в сила, целият кастинг протече по Zoom. Един от дните, в които трябваше да се включа по Zoom бях на работа и беше много натоварен ден и се включих по време на обедната си почивка от една от по-големите съблекални в магазина. Това доста ми помогна, защото осветлението беше чудесно (смее се)!

Самият кастинг е много рутинен – задават редовните въпроси – кой си, откъде си – след това въпроси за самото шоу. Питаха ме дали съм част от ЛГБТИ+ общността, от която аз очевидно съм, бисексуален съм и имам партньор. Ако не си куиър, предполагам, има въпроси от рода на дали подкрепяш общността, за да се запази този safe space за всички кралици и хора от екипа. За тях е важно да разбираш каква е концепцията на това шоу и да си наясно къде отиваш и какво ще видиш там.

След въпросите се събличаш по бански и танцуваш под съпровода на песен на РуПол, в общи линии това, което всички виждате и в шоуто. В тази част е важно да покажеш визия, тяло, характер, неща които са все важни за тази роля в предаването. Специално отбелязаха, че самия Ру преглежда всяко едно от кастинг видеата, защото финалната дума за това кой ще получи една от трите роли за Brit Crew е негова. Бях много развълнуван при мисълта, че РуПол ще гледа моя кастинг запис и ще ме оценява.

Месец по-късно получих обаждане от продукцията, които ми казаха, че съм одобрен и ще участвам в шоуто.

Как се почувства в този момент?

Бях много развълнуван, обливаха ме всякакви емоции. Осъзнавам, че ми се случват неща, за които дори нямаше да си мечтая ако бях останал в България. Като това да съм в предаване, което следя и обичам от години, като това да работя за Виктория Бекъм и да съм на коледното ѝ парти, наред със стотици други знаменитости. Идвам от малък град в България на място с толкова много възможности, за което съм безкрайно благодарен и щастлив.

Колко време отнеха снимките на твоето участие в сезона? Как протича снимачния ден?

Аз участвах само в два от епизодите, които снимахме в два различни дни. Преди да започнат снимките тренирах и минах на по-строга диета, за да мога да бъда в най-добрата си форма. На самия сет всичко е много конфиденциално, конфискуваха ми телефона, не можеш да видиш кралиците освен в сцените, в които сте в едно помещение.

Срещна ли се с Ру преди снимките?

Да, разбира се. Докато се подготвяхме той дойде при нас, представи се, беше изключително мил. Държеше да знае как точно да произнася имената ни и, че всичко е наред и се чувстваме добре на сет. Беше много изненадващо в първия момент, защото това е наистина огромна продукция като за нещо, излъчвано по телевизията – имаш човек, който следи теб и твоите нужди във всеки един момент и не очакваш, че звездата на шоуто ще дойде да се запознае с теб. Бил съм и в други продукции и тук и в България, но усещането не може да се сравни с нищо друго – за малкото време, което бях там се чувствах като истинска звезда (смее се). Никога не съм си представял, че РуПол ще дойде да си поговори и да ми каже, че изглеждам страхотно. Минути след това снимахме сцената в werkroom-a и след това към фотосесията с кралиците, което беше мини предизвикателството в първи епизод.

Ти имаше важната роля да разсейваш кралиците по време на фотосесията, как протече мини предизвикателството?

Цялата атмосфера беше много приветлива и топла. Докато чакахме следващата кралица стояхме с другото момче от Brit Crew – Келечи и с Ру и си говорихме за кралиците. Смяхме се и усещането беше все едно говориш с най-добрия си приятел.

Стана ли по-близък с някой от екипа или кралиците?

С Келечи се запознахме на сет. До последно не знаехме кой друг ще е част от Brit Crew-то. Третият не го видяхме – той е снимал в различни дни от нас.

Спомена, че си фен на шоуто от дълги години.

Гледам RuPaul’s Drag Race може би от самото му начало с първия сезон в САЩ. Да бъда част от него за мен наистина е сбъдната мечта.

Интересно е да видиш как всеки франчайз на предаването в различните страни носи характера на драг в дадения регион. Освен ЛГБТИ+ феномен има и страшно много културна стойност в това да наблюдаваш драг от всички аспекти – не само кой си ти като артист и човек, а и от къде идваш и какво наследство носиш със себе си.

Как се справяш с цялото внимание от страна на феновете на шоуто?

Много хора ме намериха в социалните мрежи след излъчването на сезона и колкото е да е хубаво да получавам всички комплименти и внимание относно външния ми вид, осъзнавам, че е важно да остана здраво стъпил на земята. Това определено е нещо, над което не бих се замислил, ако се беше случило преди години, но сега осъзнавам важността му дори и в такива моменти. Най-важното нещо е да обичаш себе си и да работиш над себе си, за да откриеш своята най-добра версия.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreev (@andreev.ls)

Ти беше част от София Прайд 2022. Разкажи ни малко повече за това какво е за теб София Прайд и какво е да си обратно в България.

Беше прекрасно. Познавам Мони от фондация GLAS от години и съм му много благодарен за поканата. Радвам се да видя като това събитие увеличава мащабите си всяка година и осъзнавам колко важно е то за мен, за теб, за всички в България и не само. Вълнуващо е да видиш как въпреки всички пречки, пред които са изправени ЛГБТИ+ хората в България, общността продължава да се бори за равенство.

Забелязвам промяната в България и в обществото, мисля, че поколенията които идват сега носят със себе си освободеност и приемственост към всички, независимо от различията им и това ме прави много щастлив.

Какво би казал на ЛГБТИ+ хората в България?

Да не се страхуват да бъдат това, което са. Да не се страхуват от това, че ще бъдат съдени за начина, по който се държат и изглеждат, защото винаги ще се намерят хора, които да ги съдят. Да не се фиксират върху това да се харесат на всеки, защото това е невъзможно и наистина просто да бъдат себе си и да обичат себе си.

Финансиран от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения са
само на автора(ите) и не отразяват непременно тези на Европейския
съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган може
да носи отговорност за тях.