Програмата на Sofia LGBTI Community Fest 2019 e факт

Между 9 и 15 декември ще се проведе петнадесетото издание на общностния ЛГБТИ фестивал “Sofia LGBTI Community Fest”. Фестивалът представлява цяла седмица от събития, свързани с ЛГБТИ (лесбийки, гей мъже, бисексуални, транс и интерсекс хора) и феминистки теми и цели да даде гласност на преживяванията на ЛГБТИ общността в България.

Темата на тазгодишното издание е “15 години куиър магия”, тъй като фестивалът и организацията зад него, фондация Билитис, навършват 15 години. За тези 15 години фестивалът се превърна платформа за споделяне и изява на ЛГБТИ хора и съюзници, както и инкубатор за нови ЛГБТИ активисти.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Историята на Билитис ще бъде разказана чрез изложбата “15 победи за 15 години”, която показва пътят ѝ към ЛГБТИ равенство от 2004 насам. Изложбата ще бъде открита на 9 декември от 18:30 в Национален студентски дом и ще може да бъде посетена до 14 декември.

Фестивалът се стреми да бъде максимално включващ и да даде платформа на уязвимите групи в общността да заявят себе си, като включва теми, които често биват пренебрегвани, тъй като се смятат за табу или пък недостатъчно важни. Някои от ключовите събития тази година са представлението “НА МАСАТА”, което разказва личните истории на ЛГБТИ хора от България и тяхното разкриването пред семейството, “Spill the T” – панелна дискусия за преживяванията на транс и небинарните хора в България, както и фотоизложбата “Да притежаваш играта”, която показва себе-репрезентацията на ЛГБТИ ромите, използвайки изображения и видеа с хора от ромската ЛГБТИ общност в Унгария.

Освен тях, желаещите ще могат да посетят и още 10 разнообразни събития, включително финалното парти “Под куиър заклинание…”, което ще се проведе на 14 декември от 21:30 във Фабрика Автономия и ще включва драг изпълнения на живо и DJ сетове от GLITCHGIRL (Испания) и Baby Dyke (София).

Организаторите канят всички да се включат в събитията с отворени сърца и умове, за да научат повече за преживявания на ЛГБТИ хората в България и да се насладят на красотата в разнообразните човешки идентичности.

Пълната програма на фестивала е достъпна тук: https://bilitis.org/programa-lgbti-fest-2019/