Kaloo: „Предпочитам, сами да градим нашата идентичност“

Интервю с DJ Kaloo

За последно разговаряхме с теб преди повече от 2 години. Какво се промени от тогава до сега с Loud’N’Queer, в нагласите на публиката и чисто концептуално?

Главно се промени това, че вече не се налага да обяснявам какво е Loud’N’Queer. (It’s a house music party by gays for gays). По мои наблюдения, нашата малка и сегментирана гей сцена е съставена от няколко групи мъже – едните са 40+, които милеят за мазна чалга или ‘та-ри-ри-рам’; другите които са 20+ пък са едно поколение, чиито вкус главно се определя от това какво е трендинг в тик ток (разбирай всичко) и по средата е някаква дупка от хора, които са научени да ходят да гледат entertainment, когато излизат, вместо да си го правят сами, като например се разтанцуват малко. Разбира се, има и един малък процент момчета, които слушат електронна музика и ходят на електронни партита и фестивали и са в час.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

На фона на това, отне време докато гей публиката, с която разполагаме в София, да разбере какво представлява нашето парти. Много се радвам, че със the Stepts/Vault се сработихме в тази посока и те подкрепят напълно това, което правим.

Гей хаус и техно партитата, са особено популярни на запад. Но това което се случва там, не може просто да бъде пакетирано, ребрандирано и внесено тук, и да очакваме да работи по sustainable начин, защото вече всички са чували за Берхайн. Това там е резултат на години развитие на култура и общност. Неща, за които трябва още много да работим тук. Много се дразня на промоутъри, които си мислят че в София се случва, някакъв нечуван гей ъндърграунд и изкачат с немощни идеи като – ‘ще е берлинско парти и ще се облечем в кожи от секс шопа’. Ама защо?!? Защото сте фетиш/BDSM маниаци или защото искате да си поиграете на гей косплей? Ако искам берлинско парти, ще отида в Берлин. Предпочитам сами да градим нашата идентичност.

DJ Pagano

Тази година Loud’N’Queer се завръщат за трети сезон в парти програмата на Столицата. Какво да очакваме и кога?

Много се радвам да споделя, че на 7-ми октомври, ще бъде първото ни парти за сезона при това с international гост – DJ Pagano, който е едно от най-търсените имена от артист ростера на Matinée Group, дългогодишен резидент DJ на най-голямото международно гей събитие – Circuit Festival, както и чест гост на Rapido, La Demence, Muccassassina, LaLeche и много други. Зад гърба си има собствена house и techno продукция за лейбъли като Toolroom, Nervous, Tronic, Pacha, Ministry of Sound и собствения му лейбъл KISM Recordings, както и редица ремикси за легендарни артисти като Danny Tenaglia, Billie Ray Martin, Mauro Picotto, Robin S, De’lacy и Kathy Brown.

Събитието ще се проведе в the Steps и аз ще погрижа за музиката преди и след госта. Ще има и секси go go dancers, както подобава на едно гей парти, но философията на Loud’N’Queer винаги е била Music Matters.

Преди дни излезе септемврийския епизод на Loud’N’Queer Mixtape, а юнското издание беше включено в официалната Pride Month селекция на платформата MixCloud. Очаквал ли си подобен успех?

На всеки два месеца запивам подкаст – Loud’N’Queer Mixtape. Средно толкова време отнема да събера качествена хаус музика, която бих пускал и слушал. Записах юнското издание, точно след като пусках на тазгодишният Sofia Pride и микса донякъде носи енергията от този момент. В платформата hearthis.at, микса се класира на 9то място световния хаус чарт а от Mixcloud пък решиха да го споделят заедно с мискове на други queer артисти по случай прайд месеца. Подкастите се класират добре и в Apple Podcasts.

Не го възприемам като успех, но в днешните времена в които хората генерално не се интересуват, защото са заляти от посредственост, алгоритми и селфита от кенефа, и да ти пука е cringe, все пак е повод да се зарадвам, че някой е отделил време и се е заслушал. Ако правех нещата с нагласата, преди всичко да гоня лайкове и популярност, щях отдавна да съм се отказал. Иначе паралелно правя моя музика, който се интересува, може да я чуе на моя soundcloud. Приятеля ми се захвана да я дистрибутира в Apple Music и онзи ден ми се похвали, че съм изкарал цели 10 цента (!) Което си е направо грандиозен успех 😂😂😂

Loud’N’Qeer Mixtape е достъпен в почти всички музикални платформи

🚨07.10.2023 @ the Steps🚨
LOUD’N’QUEER INVITES:

🎧 PAGANO 🇮🇹🇬🇧
(Matinee resident dj, Toolroom Records)
@djpagano

Local dj support by:
🎧 KALOO 🇧🇬
@kaloo_83

+go go dancers

Start: 23.00