Най-важното в една дреха е човекът, който я носи

Лятото отмина и на нас от PROUD.bg ни стана доста носталгично за дългите летни вечери. Ето защо създадохме Куиър на курорта. Това е новата ни специална рубрика, в която ще ви запознаем с трима представители на ЛГБТИ общността, които не се колебаят да заявят себе си със своите смели модни решения за летния сезон.

Здравей! Би ли се представил накратко на читателите на PROUD.bg.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Здравейте, хора! Казвам се Коко и търся вдъхновението навсякъде около себе си. Живея за красотата във всичките й форми, колкото и субективна да е тя – oт външната красота до красотата на сърцето и душата.

Имаш уникален моден стил. Откъде черпиш вдъхновение за него?

Модата винаги е била страст за мен. Тя е изкуство, изразно средство и необходимост. Започнах да обръщам внимание на облеклото си на десетгодишна възраст, когато облякох първия си костюм по свое желание, не за официален повод, а, за да отида на кино в мола с майка ми. И до ден-днешен съм на същия принцип. Не е нужен повод, за да носим най-хубавите си дрехи. За мен облеклото е празник на живота, начин да отпразнуваме собственото си съществуване тук на тази земя.

През годините съм имал различни модни вдъхновения за стила си. Едно от най-ярките е най-известният герой на Агата Кристи – Еркюл Поаро, на когото всячески се стараех да подражавам.
Костюм, жилетка, джобен часовник, шапка бомбе, само ми липсваше бастунче. Ходех всеки ден така на училище в продължение на една година. Обирах всички погледи в училище, имаше и фенове и хейтъри

С времето стилът ми малко по малко се разчупваше, колкото повече започвах да приемам себе си със сексуалната си ориентация и половата си идентичност.

Какво прави твоя стил queer?

Мисля, че аз го правя да е queer. Най-важното в една дреха е човекът, който я носи – индивидуалното излъчване е определящо как ще изглежда визията. Да си queer e състояние на духа. Да си различен и да не се страхуваш да го показваш чрез облеклото – това е queer fashion statement. А както казва Миуча Прада: „Модата е мигновено език“.

Кои са трите аксесоара, без които не можеш?

Гривна или часовник, чанта и парфюм – невидимият аксесоар.

Какво би посъветвал хората, които тайно много искат, но се притесняват да експериментират със стила си?

Да опитат поне веднъж и да видят как ще се почувстват. Може да им хареса и после да опитат отново. Както се казва: „Престори се на смел и ще станеш смел“. Хубавото на смелостта е, че носи удовлетворение след себе си. Винаги се радвам, когато съм направил нещо, от което ме е било страх и съм надвил страха си. В крайна сметка е по-изгодно да платим цената да бъдем себе си, отколкото да потискаме истинската си същност. Трудно ми е да избягам от клишето, но хората така или иначе критикуват, независимо от личния избор, който човек прави.

В кой курорт избра да прекараш лятото и защо?

Много ми се ходеше на остров Корфу тази година, но за съжаление отмениха полета. Затова летувах в „Св. Влас“. Случайно попаднах на свободна стая в един хотел. Беше много спонтанно.

Забелязвам на снимките в профила ти, че експериментираш със себеизразяването си свободно на този курорт. Считаш ли, че това е ЛГБТИ friendly място?

Винаги съм искал да се изразявам свободно без ограничения. Лятото е времето, в което сме най-решителни в показването на плът. И аз не направих изключение на плажа, залагайки на по-изрязани бански. Не ми пукаше, че съм в България и какви ще са реакциите. Ако не queer friendly, то поне със сигурност не беше враждебно място.

Какви реакции получаваш от хората в курорта за модните си решения?

Имаше коментари зад гърба ми. Повечето хора ме считаха за странен. С годините се научих да не наблюдавам погледите на останалите. Сигурно е имало хора, които са ме харесали. Надявам се, че е имало и хора, които съм вдъхнал смелост да бъдат себе си и да изглеждат, както им идва отвътре. Тогава нищо друго не би имало значение.

Ако беше от Модната полиция за какво би арестувал хората?

Хората, които носят реплики на известни mainstream модни брандове и дори не са се постарали да проучат дали съответната дреха, която носят, се тиражира от оригиналния производител. Смешно е, когато хората си мислят, че могат да си купят класа и да парадират с нея. За мен това е проява на лош вкус. Винаги си личи when you’re trying too hard.. След седмицата на модата в хотел Маринела в София, най-много ментета можеш да видиш на морето на по-скъпите курорти. Друго модно престъпление са дамските дънкови шорти, с които можем да срещнем всяка втора тийнейджърка.

Защо в България, където модата масово е толкова хетеронормативна, е важно да имаме и хора с куиър стил на обличане?

Важно е да има куиър облечени хора, най-малкото, защото придаваме цвят и без нас би било скучно. Колкото повече куиър облечени хора има, толкова по-бързо ще се случи промяна в нагласите и мисленето и обществото все повече и повече ще започва да „свиква“ с нас и да ни приема в крайна сметка. Забавлявайте се, бъдете себе си, бъдете куиър!