Freepik

Правителството на Гърция ще узакони еднополовите бракове с подкрепата на опозицията

Планът за узаконяване на еднополовите граждански бракове и осиновяването, прокаран от дясноцентристкото гръцко правителство, ще бъде одобрен от парламента благодарение на подкрепата на лявата опозиция, въпреки отпора на Православната църква.

Плановете на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис за узаконяване на еднополовите бракове в страната и за разрешаване на осиновяването получиха решаващата подкрепа на лявата опозиция в четвъртък.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Стефанос Каселакис, бивш банкер и гей мъж, оглавяващ радикалната лява партия „Сириза„, заяви, че ще инструктира своите 38 депутати да гласуват за предложението, въпреки че критикува мярката, която не е достатъчно развита по отношение на родителските права.

Каселакис, който се ожени за съпруга си в Ню Йорк през октомври 2023 г., изрази желание да има деца чрез сурогатна майка – практика, която наскоро бе осъдена от папа Франциск и която бе обявена за незаконна в Италия.

Новата мярка, прокарана от Мицотакис, не позволява на еднополовите двойки в бъдеще да придобиват деца чрез сурогатно майчинство. Пълните родителски права ще бъдат предоставени на еднополовите двойки, които вече имат деца.

Понастоящем страната разрешава тази процедура само в случаите на жени – самотни или омъжени – които не могат да раждат деца по здравословни причини.

Напомняме, че Гърция узакони еднополовите партньорства през 2015 г.