Според проучване: Гей мъжете, които мразят женствеността страдат от интернализирана хомофобия

Според ново проучване, направено в Бразилия от Мозер де Рамос, Анджело Коста и Елдър Сантос, голяма част от куиър мъжете, които имат негативни нагласи към женствеността страдат от интернализирана хомофобия.

„Най-голямата изненада от резултатите се оказа интензитета на асоциацията между интернализираната хомофобия и анти-женствеността“, споделя Мозер де Рамос.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Проучването е направено сред 1123 бразилци, които се идентифицират като гей или бисексуални. Респондентите са били разделени на две групи: тези, които се идентифицират като по-мъжествени и тези, които се идентифицират като по-женствени. След това участниците са били разделени на три подгрупи: такива, които искат да са по-женствени, такива, които искат да са по-малко женствени и такива, които се чувстват добре в кожата си.

Създателите на проучването установяват, че негативното отношение към женствеността може да предизвика срам, омраза към себе си и враждебност към другите, докато интернализираната хомофобия може да причини психични проблеми като тревожност, депресия и ниско самочувствие. „Интернализираната хомофобия често върви ръка за ръка с „елементи на сексизъм, предразсъдъци срещу жените и женствеността“, разказва Аджело Коста.