Беларус подготвя закон срещу „ЛГБТ пропагандата“

Беларус подготвя законопроект, с който се наказва „насърчаването на нетрадиционни връзки„, което се отнася за ЛГБТИ+ връзките, съобщи в понеделник беларуската държавна информационна агенция Belta.

Belta цитира главния прокурор Андрей Швед, който в реч пред законодателите е заявил, че е подготвен законопроект, с който се въвежда административна отговорност за насърчаване на „нетрадиционни връзки, педофилия и доброволна бездетност„. Законопроект е в процедура на одобрение, добавя той.

 
L’N’Q: House & Disco
 

От 2013 г. в съседна Русия действа закон срещу „гей пропагандата„, който на практика забранява всякакво публично изразяване, представяне и обсъждане на теми свързани с ЛГБТИ+ общността. През декември миналата година Върховният съд на Русия забрани всичко свързано с ЛГБТИ+ темите, които нарече „екстремистко движение„.

Хомосексуалността е декриминализиран в Беларус през 1994 г., но страната не признава еднополовите бракове и властите се противопоставят срещу организирането на Прайд.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко публично се е подигравал на ЛГБТИ+ хората, като в реч пред политици миналата година нарече гей хората „извратеняци“ и „най-голямата гадост„.

Лукашенко е един от най-верните съюзници на руския президент Владимир Путин.