OUT at work с Даниела: В момента, в който се разкрих, един гигантски камък ми падна от сърцето

PROUD.bg стартира своята нова рубрика OUT @ work, в която чрез поредица от интервюта ще ви запознаем с ЛГБТ хора, открити за сексуалността и идентичността си на работното място. Анджелика Съмър задава важните въпроси, които вълнуват всеки от нас по повод разкриването в работна среда.

Здравей! Представи се на читателите на Huge.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Приятно ми е да се запозная с читателите на Huge! (смее се). Името ми е Даниела. Аз съм мениджър по софтуерно инженерство в една от най-големите енергийни компании във Великобритания.

С какви местоимения предпочиташ да се обръщаме към теб и как се идентифицираш?

Тя/нея. Идентифицирам се като жена.

Каза, че работиш в голяма компания. Как се чувстваш на работното си място като открит ЛГБТИ+ човек? Какви реакции срещаш от колегите от екипа си?

В Обединеното кралство това е доста лесно. Повечето компании са изключително ЛГБТИ+ friendly, което позволява на хора като мен да са спокойни на работното си място. Никога не съм ималa проблем, нито с колеги, нито с мениджмънт след като се разкрих. През цялото време бяха изключително подкрепящи, включително от човешки ресурси ми предоставиха доста материали.
Никога не съм имала проблем с това. Винаги когато направя предложение от другата страна гледат да са разбиращи и да изслушват. Надявам се в бъдеще ще продължат да подобряват политиките, които поддържаме.

Каза, че имате ЛГБТИ+ политики, можеш ли да кажеш малко за това? Защото за хора, четящи това, което разказваш това звучи малко като научна фантастика?

И на мен ми звучеше така като започнах да работя в Обединеното кралство. Компанията има борд от съветници, които включват както служители на компанията, които са ЛГБТИ+, мениджъри, така и обикновени служители, представители от профсъюзите. Този съвет изготвя ЛГБТИ+ политики, как ЛГБТИ+ служителите да бъдат по-добре третирани и определят какви са специфичните им нужди. Например, решихме в новите си офиси да предоставяме унисекс тоалетни. Правим специфични инструкции как да бъде тълкуван закона. Във Великобритания има както законови мерки, които гарантират правата на ЛГБТИ+ хората, така и съдебни прецеденти. Много често компаниите не знаят как да ги тълкуват, затова група от законови експерти дават съвети как да бъдат интерпретирани, на базата на това имаме стриктни политики как трябва да бъдат третирани хора, които се откриват на работното си място.

Има ли други ЛГБТИ+ колеги на работното ти място и каква е динамиката между тях и колегите ти?

Доста от хората, с които работя са открити и нямат абсолютно никакъв проблем с това. Когато се открих на работното си място, мениджърът ми каза че мога да разчитам на пълна подкрепа и че ако някой се опитва да ме тормози, мога да се обърна към него.

Ти каза, че си аут. Защо е важно да бъдеш аут на работното си място?

Множество причини. От най-простите психологически причини, които ти позволяват да се чувстваш комфортно, когато говориш с другите хора. Може би искаш да запознаеш хората с партньора си, да се чувстваш добре на събития на компанията, на които са поканени и партньорите на служителите и искаш да се чувстваш спокойно. За транс хората не е опция дали да бъдат аут или не, легалната структура във Великобритания изисква те да бъдат аут, за да могат да получат съответните документи, които им позволяват да навигират бюрократичната система на страната. В повечето случаи не мога да избирам, трябва да съм аут.

В началото на разговора употреби думата ,,спокойна’’ по отношение на това как се чувстваш на работното си място. Защо според теб е важно да си ,,спокойна’’ като транс жена на работното си място?

Трудно е да опиша чувството, когато трябва да отидеш някъде и да се преструваш на някой друг, за да можеш да извършваш всекидневните си работни задължения или каквото и да е било друго. Това създава изключителен стрес, който влияе както на работата ти, така и на взаимоотношенията ти с другите хора, постоянното преструване, постоянните разговори, които са дискомфортни. Не мога да говоря за други транс хора, но знам от личния си опит, че момента, в който се открих, като че ли един гигантски камък ми падна от сърцето. И вече нямаше нужда да се преструвам да говоря неща, които не ме интересуват, да се опитвам да съм някой друг, за да може на останалите им е комфортно.

Да поставим нещата огледално. Каква е да работиш в екип, който те приема?

Изключително приятно е. Много пъти съм слушала как хора, които не могат да бъдат открити на свободното си място поради хомофобия, трансфобия или културни съображения, какво напрежение създава това у тях и колко дискомфортно е. И когато го сравня със собствения си опит виждам разликата. Мога да съм открита с колегите си, да използвам собственото си име и да очаквам, че те ще се обръщат към мен с уважение и разбиране…

Да използват правилните местоимения за теб…

Точно така! И усещането на спокойствие е неописуемо. Това ми помага да бъда по-добра в собствената си работа. По принцип производителността ми в работата се покачи изключително много след като се открих. Нещо, което беше упоменато дори в моето performance review, където мениджърът ми каза, че след като започнах открито и публично да правя преход, работя по-добре, по-добре откликвам на задачите, мога да се съсредоточа в работата си. Аз самата забелязах, че имам подобрение в това как комуникирам с хората, особено с по-старши сътрудници в компанията.

Но има много хора, които нямат това спокойствие. Какво според теб трябва да се промени в България, за да могат повече ЛГБТИ+ хора да бъдат спокойно себе си в работен контекст?

В България има комисия, която се занимава със защита на правата, но тя просто не работи. Иначе това което трябва да се направи, е компаниите да следват установените модели от запад след като българската държава не иска да си свърши работата.

Какво да правим с трансфобията – да я пратим в отпуска или да я уволним?

Нека да я уволним!